Социалисти и „Възраждане“ на прием в руското посолство

235

Т ържествен прием в навечерието на Деня на Русия се състоя днес в руското посолство в София, предаде ТАСС, като се позова на свой кореспондент на място.

На събитието присъстваха лидери на политическа партия „Възраждане“, както и български социалисти, ветерани, представители на много български обществени организации, на Българската православна църква, учени и културни дейци. 

Путин награди Митрофанова с орден

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова се обърна към гостите с приветствие за празника и отбеляза, че в днешно време всички живеят в епоха на кардинални промени. „Всички ние с вас живеем в сложно време, в период на глобални, кардинални промени, формиращи координатната система на новото многополярно устройство на света. В тези условия Русия, която е активен субект на текущите процеси, се стреми не само да гарантира спазването на своите интереси, но и да формулира разбираеми за повечето държави принципи на международните отношения, в основата на които са заложени взаимно уважение и равенство, изключващи доминирането и хегемонията“, подчерта Митрофанова. 

МВнР с критика към Митрофанова

Руският посланик отбеляза, че редица страни, които са поели функцията на „жандарми на планетата“, активно противодействат на Русия, но те няма да постигнат резултатите, към които се стремят, макар и да създават известни трудности. „Искам да ви уверя, че въпреки усилията на т. нар. колективен Запад, Русия ще продължи последователния си напредък“, подчерта Митрофанова. 

Митрофанова: Народите ни са длъжни да живеят братски

„Независимо от това, че възгледите на българските граждани за актуалния дневен ред далеч не са еднородни, официална София уверено се придържа към антируския наратив. Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна – било то чрез снабдяване на киевския режим с боеприпаси или например чрез евентуалното изпращане на национален контингент в зоната на военните действия, несъмнено ще има негативни последици за двустранния диалог“, каза още Митрофанова. Посланикът на Русия в България подчерта значението на народната дипломация в развитието на двустранните отношения и изрази увереност, че сегашното „положение на нещата ще се оправи с времето“ и че двустранните отношения ще получат своето ново развитие.

Източник: vesti.bg