Слънчевата магия: Румънец изпържи яйце без огън

0

Р умънски гражданин изпържи яйца без огън на слънце. Преподавателят от Университета по аграрни науки и ветеринарна медицина в Букурещ изпържи яйца на слънце, използвайки само тиган върху горещ пясък и слънчевата топлина. Той не използва никакъв огън.

С този експеримент, проведен в румънската община Мършани в окръг Долж, Михай Енеску иска да привлече вниманието към явлението на опустиняване (глобален екологичен проблем) в района на Олтения и да демонстрира, че температурите, които се усещат на нивото на земята, са много по-високи от официално измерените.

Източник: БТА

Жега! Оранжев код за опасни горещини в Румъния

“Човешкото тяло усеща няколко градуса повече от температурите, обявени от метеоролозите, поради отразената от земята топлина. Така например 40 градуса се усещат като 45 и повече. Колкото повече се доближаваме до нивото на земята, толкова по-топло е. И почвата става „пещ”, обяснява Енеску.

Той използва и термометър, който отчита температурата в тигана. От снимките, публикувани на профила му във Фейсбук се вижда как градусите постепенно се повишават до 78. Всичко продължава около 3 минути. 

“Експериментът не е кулинарен, а тревожен сигнал за ситуацията с пясъците в района на Олтения, по-специално в Мършани, Долж. „Опитайте се да останете пет минути на пясъка на слънце, но препоръчвам да не сваляте обувките си“, казва Михай Енеску.

Източник: БТА

По негова информация само в окръг Долж има 100 000 хектара пясък. Според него възможно решение за оправяне на почвата е залесяването с акации. Университетският преподавател се надява скоро да започне залесяването на площ от 4000 хектара в района на Мършани, където най-голямата пясъчна дюна е висока 18 метра.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *