След посещението си у нас: Зеленски се срещна с президента на Чехия

0

С лед среща с президента на Чехия Петър Павел в Прага в четвъртък вечер, украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО на срещата във Вилнюс следващата седмица да предприеме конкретни стъпки към членството на Украйна в Алианса, съобщи Ройтерс.

Украйна може да разчита на по-нататъшната подкрепа на Чешката република при защитата си от руската агресия, каза президентът на Чехия Петър Павел след срещата. Той изрази също така подкрепата на Чехия за кандидатурата на Украйна да се присъедини към НАТО и към Европейския съюз

“Политико” за срещата на Зеленски с Радев: Мина зле

„Трябва да се каже напълно ясно, че в интерес на Чешката република е Украйна, веднага щом войната приключи, да започне преговори за членство в НАТО, защото това е в интерес и на нашата сигурност, регионалната стабилност и икономическия напредък“, каза Павел.

От своя страна украинският президент заяви, че предстоящата среща на НАТО във Вилнюс трябва да се фокусира върху действително съдържание и да даде „ясен сигнал“ за бъдещото членство на Украйна в Алианса.

Карадайъ, Пеевски и Цонев на среща със Зеленски

„Говорим за ясен сигнал, конкретни неща в посока на покана“, каза Зеленски на пресконференцията с чешкия си колега. „Нуждаем се от този стимул. Нуждаем се от честност в отношенията ни“, допълни украинският президент.

Той заяви, че страната му се нуждае от много повече от общи изявления, че вратата на НАТО е „отворена“.

Борисов на среща със Зеленски: България ще продължи да ви подкрепя

Зеленски пристигна в чешката столица след посещението си в София. Днес той ще бъде в Истанбул, където ще разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По темата

Източник: vesti.bg