След изгарянето на Корана в Швеция: Иран заплаши Стокхолм

2

И ранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан каза вчера, че нито един шведски посланик няма да бъде приет в Иран, докато Швеция не предприеме „конкретни стъпки“ за предотвратяване на ново оскверняване на Корана на нейна територия, предаде Франс прес.

В интервю за държавната телевизия Амир Абдолахян посочи, че „мандатът на шведския посланик в Техеран е към своя край“ и че „според директивите на президента (Ебрахим Раиси бел. ред.), докато шведското правителство не предприеме сериозни мерки по отношение на оскверняването на Корана, ние няма да приемем новия шведски посланик“.

Министърът допълни, че иранският посланик няма да бъде командирован в Швеция.

Стотици протестиращи са подпалили шведското посолство в Багдад

Това изявление идва малко след демонстрация, организирана пред шведското посолство в Техеран, която прерасна в седящ протест, а протестиращите обявиха намерението си да останат там, докато шведският посланик не бъде изгонен от Иран.

Други подобни демонстрации се проведоха вчера в Ирак и Ливан, на фона на дипломатическото напрежение между Стокхолм и няколко мюсюлмански страни, след две събития, организирани в Стокхолм, на които беше допуснато оскверняване на Корана.

Техният подбудител Салуан Момика, иракски бежанец, подпали страници от Корана в края на юни, преди да го стъпка и разкъса в онзиден по време на разрешен митинг в шведската столица.

Изгориха Корана пред джамия в Стокхолм

В израз на протест срещу тази проява шведското посолство в Багдад беше опожарено от поддръжници на влиятелния иракски религиозен лидер Муктада Садр. Иракското правителство незабавно нареди експулсирането на шведския посланик и отзова своя представител в Швеция.

Шведското външно министерство обяви, че временно е пребазирало персонала и дейностите на посолството си в Ирак в Стокхолм.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) извикаха за обяснения временно управляващите шведските посолства в страните си.

Разследване за реч на омразата в Швеция, след като иракчанин запали Корана

Друга страна от Персийския залив, Кувейт, обяви, че работи за провеждането на „спешна среща“ на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) и приемането на „конкретни мерки, гарантиращи, че подобни актове няма да се повторят“.

Шведската полиция разреши проявите на Момика в името на свободата на събранията, като същевременно подчерта, че това не означава, че ги одобрява.

„Повтарянето на тези действия под предлог за свобода на изразяване е неприемливо и неоправдано“, каза иранският външен министър по време на телефонен разговор със своя шведски колега.

По темата

Източник: vesti.bg