След ампутациите: Какво е състоянието на Костомаров

0

О лимпийският шампион по фигурно пързаляне при танцовите двойки Роман Костомаров е в съзнание, разбира всичко и е готов да се бори за живота си. Това каза пред ТАСС сребърният медалист от oлимпийските игри и хореограф Иля Авербух, предаде БТА.

„Всички подкрепяме Роман. Наистина семейството му минава през много тежки изпитания.

Всичко, което можем да направим, е да го подкрепяме. Мога да кажа, че Рома е абсолютно в съзнание, разбира всичко, готов е да се бори, готов е да върви напред“, каза Авербух.

„Ще направим всичко, за да гарантираме, че Роман не само живее пълноценен живот, но и се връща на леда.

Разбира се, трябва да се молим, защото има огромен път напред. Но има светлина в края на тунела и всички ние се стремим към това“, добави Авербух.

На 10 януари Костомаров беше приет в реанимация с пневмония.

В продължение на две седмици беше поставен на апаратно дишане, в резултат на което кръвта се насищаше с кислород. В началото на февруари той претърпя ампутация на стъпалото на един крак и няколко пръста на ръцете.

На 20 февруари стана известно, че фигуристът има спазъм на мозъчните съдове, но лекарите бързо се справиха със ситуацията.  

46-годишният Костомаров спечели златен медал заедно с Татяна Навка при танцовите двойки на зимните олимпийски игри в Торино 2002. Двамата са още двукратни световни и трикратни европейски шампиони по фигурно пързаляне, както и победители във финала на сериите Гран При.

Ампутираха двата крака на олимпийския шампион по фигурно пързаляне Роман Костомаров

Източник: vesti.bg