Славов: Недопустимо е ВСС да откаже да назначи съдия за разследващ главния прокурор

0

А ко прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) откаже да назначи съдия Даниела Талева за разследващ по сигнал срещу главния прокурор, това би било намеса по конкретно производство. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов, коментирайки промените в Закона за съдебната власт, гласувани днес в правната комисия на Народното събрание и възможността ВСС да откаже да назначи Талева поради тази причина.

Това не е просто упражняване на административни функции на прокурорската колегия, а ще има пряко влияние върху един наказателен процес, който би предстоял. Такова решение за мен би било недопустимо и ако бъде взето, аз ще го атакувам по съдебен ред, каза Славов.

ВСС спря процедурата за избор на главен прокурор

Славов посочи, че членовете на ВСС не правят преценка, а действат в условията на обвързана компетентност..

Ако все пак в утрешния дневен ред на прокурорската колегия тази точка не бъде вкарана, Славов каза, че ще използва механизмите на Закона за съдебната власт и ще постави въпроса на заседание на пленума и ако се налага – на заседание на прокурорска колегия.

Според правосъдния министър не може да се използва по аналогия ситуацията със спирането на процедурата за избор на главния прокурор, защото това не е административно производство. Другото би било намеса в конкретен процес.

Колкото до системата, по която в момента се избира съдия, който да разследва главния прокурор, Славов заяви, че информационната сигурност трябва да бъде подобрена. Това важи за всички системи в правосъдието, каза още той.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *