Ситуацията е по-страшна, отколкото Украйна признава

24

У краинската армия е принудена да използва само около една трета от необходимия брой снаряди за защита на позиции си. Тази ситуация е резултат от спирането на американската помощ и неспособността на ЕС да изпълни задълженията си по отношение на обещаните боеприпаси, пише „Файненшъл таймс”.

(Видеото е архивно от края на миналата година – Безпрецедентна атака в Украйна, обявиха въздушна тревога в цялата страна.)

Западни служители предупреждават, че способността на Украйна да се бори ще бъде намалена през следващите месеци поради липса на оръжие. А Русия използва момента, за да постигне успех на фронта, конкретно в Авдеевка.

Новоназначеният Сирски каза как Украйна ще спечели войната

„Това е отчайваща ситуация на фронтовата линия за украинците, много по-лоша, отколкото те признават“, коментира високопоставен служител на НАТО пред FT.

Европейски дипломат, който е говорил при условие за анонимност, допълва, че ще бъде трудно за въоръжените сили на Украйна дори да задържат настоящите позиции. 

„Няма да е лесно за европейците да заменят САЩ. Не е реалистично”, посочва пред FT друг европейски дипломат.

Украйна е изправена пред „критичен недостиг” на военна техника, включително ракети, признава пред „Блумбърг” украинският посланик в САЩ Оксана Маркарова.

Сенатът на САЩ гласува пакет за помощ за Украйна

„Все още имаме достатъчно хора, които искат да се бият – всъщност нямаме избор, ние защитаваме домовете си, но боеприпасите, особено ракетите, се изчерпват”, подчертава Маркарова.

„Имаме нужда от тази подкрепа и то веднага”, добавя дипломатът.

Все повече украински и западни официални лица признават, че забавянето на военната помощ е повлияло на бойните способности на Украйна.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров също каза, че страната е изправена пред „критичен” недостиг на артилерийски снаряди.

Той припомни, че руската армия в момента притежава способността да изстрелва три пъти повече снаряди на ден в сравнение с украинската.

„Трябва да направим всичко възможно САЩ да останат силни и да продължат да ни подкрепят”, допълва Маркарова.

Източник: vesti.bg