Сирийски външен министър e на посещение в Саудитска Арабия за първи път от 2011 г.

Сирийският външен министър Фейсал Мекдад пристигна днес в Саудитска Арабия на първата подобна визита от избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г., съобщи саудитска осведомителна агенция СПА, цитирана от Франс прес.

Мекдад е в Саудитска Арабия по покана на саудитския си колега Фейсал бин Фархан. Двамата ще обсъдят „усилията за постигане на политическо решение на кризата в Сирия“, пише в съобщението на СПА.

Визитата на сирийския министър в Джеда се осъществява два дни преди среща в града на девет арабски държави, които ще дискутират връщането на Сирия в Арабската лига след изключването й през 2012 г.

Следващата редовна среща на върха на арабските лидери ще се състои в Саудитска Арабия на 19 май.

Режимът на сирийския президент Башар Асад изпадна в дипломатическа изолация след потушаването през 2011 г. на народен бунт, довел до избухването на войната.

През 2012 г. Саудитска арабия прекъсна отношенията си със Сирия, като в началото на конфликта подкрепяше бунтовниците. След опустошителното земетресение от 6 февруари в Турция, засегнало и части от съседна Сирия, обаче Рияд изпрати помощ на пострадалото население както в контролираните от правителството райони, така и в тези под контрола на бунтовниците.

Двете страни започнаха да обсъждат също възобновяване на консулските услуги.

Сближаването между Саудитска Арабия и Сирия се осъществява след възстановяването на връзките между ключовия съюзник на Дамаск Иран и Саудитска Арабия – регионални съперници, прекъснали дипломатическите си отношения през 2016 г.

Източник: bntnews.bg