Сеизмолог: Това земетресение е като предупреждение

11

„По нашите стандарти това не е силно земетресение. Но по стандартите на хората, които са близо до епицентъра си е много силно. Не бива да се подценява. Всяко земетресение, което е над прага на усещане, а това е доста по-силно, е сериозно земетресение , защото, особен в голям град, какъвто е Пловдив, пък и Асеновград, предполагам, че притеснението на хората е ужасно и чисто психологическите травми не са малки”.

Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” проф. Николай Милошев, директор на Института по геофизика, геодезия и география.

Силно земетресение край Асеновград

След първия трус, който е бил с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер, е имало 6 вторични, от които два е можело да бъдат усетени.

„Така както в момента върви сеизмичната обстановка, честно казано, надявам се,ч е нещете вървят към постепенно успокояване. Още повече, че това не е изключение. Този регион е силно сеизмичен. Такива, с подобна сила, земетресения е района, не точно до Пловдив, е имало от 2000 г. няколко”, поясни Милошев.

„Нека да гледаме на това земетресение като едно предупреждение. Трябва да знаем, че ние живеем в сеизмично активен район и земетресения са се случвали и ще продължават да се случват”, каза сеизмологът.

Пловдивчани излязоха от домовете си след земетресението

Той отрече днешният трус да има общо със земетресенията в Румъния и Турция.

Източник: vesti.bg