Сблъсък между Китай и Филипините, САЩ реагираха

17

К итай обяви, че морският сблъсък, при който китайски кораб стреля с водно оръдие по филипински съдове в Южнокитайско море, е бил „професионален и сдържан“, предаде БГНЕС..

Говорител на външното министерство в Пекин заяви, че китайски кораб на бреговата охрана „законно е спрял“ два филипински кораба, като добави: „Тази професионална и сдържана операция на място е безупречна“.

Китай предупреди за възможен въоръжен сблъсък

Инцидентът се случи в събота, когато филипинската брегова охрана ескортираше чартърни кораби, превозващи храна, вода, гориво и други доставки за филипинския военен персонал, разположен на плитчината Втори Томас на островите Спратли.

Действията на Китай, който в разрез с международното право претендира за почти цялото Южнокитайско море като своя суверенна територия, беше критикувана от филипинския президент Фердинанд Маркос, който заяви, че Манила е извикала посланика на Пекин.

В неделя Държавният департамент на САЩ осъди поведението на китайските кораби, като заяви, че то пряко застрашава мира и стабилността в региона.

Днес китайското външно министерство отвърна на критиките на Вашингтон, като обвини Държавния департамент в „пренебрегване на фактите“.

Китай и Филипините в остър спор

„Това, което Съединените щати правят, е открито да подкрепят нарушаването на суверенитета на Китай от страна на Филипините и този заговор е обречен на провал“, се казва в изявлението.

Филипинските военни и бреговата охрана обвиниха китайските сили, че са нарушили международното право, като са блокирали и обстрелвали с водни оръдия мисията за снабдяване, пречейки на един от чартърните кораби да достигне до брега.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *