САЩ: Kитайският балон очевидно е бил за шпионаж

15

С нимки от шпионски самолети U2 показват, че китайският балон, който прелетя над САЩ миналата седмица, е бил безспорно оборудван за събиране на разузнавателни, а не на метеорологични данни, заяви американски служител, цитиран от АФП.

Подробните изображения, направени от самолетите U2 на голяма височина, показаха, че оборудването на балона „очевидно е било предназначено за разузнавателно наблюдение и не съответства на оборудването на борда на метеорологични балони“, заяви високопоставеният служител на Държавния департамент.

Байдън предупреди Китай: Ще се защитаваме! Пекин отговори

Инцидентът накара държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да отмени предстоящо пътуване до Пекин, което се планираше отдавна и имаше за цел да подобри отношенията между двете съперничещи си суперсили.

Официалният представител посочи, че САЩ смятат, че балонът е бил под контрола на Китайската народна освободителна армия и е част от флотилия балони, които Китай е изпратил над повече от 40 държави на пет континента.

„Убедени сме, че производителят на балона има пряка връзка с китайската армия“, заяви служителят.

Стара технология, модерен шпионаж: Каква е целта на балоните

Длъжностното лице посочи, че САЩ обмислят предприемането на ответни действия срещу китайски структури, свързани с експлоатацията на балона, което предполага, че може да им наложат санкции.

По-рано Пекин потвърди, че е отхвърлил увертюрата в събота на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин за телефонни разговори с китайските си колеги по въпроса за балона.

„Този безотговорен и сериозно погрешен подход от страна на САЩ не създаде подходяща атмосфера за диалог и обмен между двете армии“, се казва в изявление на китайското министерство на отбраната.

Междувременно САЩ продължиха да събират отломки от балона край бреговете на източния щат Южна Каролина.

Източник: vesti.bg