САЩ: Това показва, че Русия излъга за дрона

136

В идеозаписът на инцидента във въздуха между американския дрон и руския изтребител ясно показва, че Русия „просто излъга” за случилото се над Черно море, заяви Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ, цитиран от Си Ен Ен.

„Това ясно демонстрира нашата версия за случилото се и мисля, че ако някой от вас е гледал видеото, може ясно да види, че е така”, посочи Кърби.

По думите му целта на публикуването на записа е „да се разкрие и за да изясним на останалия свят начина, по който руснаците просто излъгаха”.

Американската версия е, че безпилотният самолет е бил повреден от руския изтребител Су-27 и това е принудило оператора да го разбие в морето.

Руски изтребители прехванаха и удариха американски дрон над Черно море

Кърби подчерта, че видеото предоставя „ясни и убедителни доказателства за версията, която изложихме”.

Все пак той поясни, че записът не доказва намеренията на руския пилот:

„В най-добрия случай това е безразсъдно пилотиране. В най-лошия – безразсъдно и некомпетентно. Не знаем дали е и умишлено, видеото не ни показва това”.

Руски военни откриха падналия американски дрон в Черно море

„Направихме всичко възможно да не успеят да съберат нещо с разузнавателна стойност от останките на този дрон, каквито и останки да има на повърхността на водата”, каза по-рано Кърби, визирайки опитите на Русия да извади отломките на безпилотния самолет от Черно море.

Операторът е изтрил цялата информация от дрона преди да го свали във водата.

„Каквото и да е останало… това, което плава, вероятно ще бъдат задкрилки, такива неща. Вероятно нищо стойностно по отношение на реинженеринг”, добави Кърби.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *