САЩ смъмриха Косово: Къщата ви гори, гасете

3

С ъединените щати няма да проявят особено търпение в очакване правителството на Косово да предприеме действия за деескалация на ситуацията със сръбското малцинство.

„Смятаме, че това е много спешна ситуация. Сравнението, които направих, е, че къщата ви гори. Трябва да изгасите огъня.“

Това заяви американският посланик в Прищина Джефри Ховениер пред представители на косовски медии във връзка с изострената обстановка в северната част на страната, предава БГНЕС.

Ховениер добави, че участието на Косово в ученията „Defender Europe 2023“ е отменено и че САЩ не са особено ентусиазирани да се ангажират с Косово пред непризнаващите го държави и напредъка на страната по евроатлантическия път.

Нова окупация на общини в Северно Косово, изгориха сръбското знаме

Той подчерта, че силите на КФОР на север са „границата между насилствените екстремисти и мирните институции“.

„В последните часове нашите институции засилиха още повече комуникацията с международните партньори, защото имаме обща цел за успокояване на ситуацията. Но освен притеснения и тревога, вчера видяхме с очите си, че сме изправени пред общи заплахи и опасности”, каза Курти.

Той подчерта, че избраните кметове, въпреки ниската избирателна активност, са единствените, които имат някаква легитимност.

Ескалация, КФОР се сблъска със сърбите в Косово, ранени

Въпреки че Курти не спомена Ховениер в изявлението си, той защити позицията, че кметовете трябва да бъдат в общинските сгради:

„Кметовете, избрани по време на изборите на 23 април, въпреки ниската избирателна активност поради бойкота, диктуван и наложен на косовските сърби, все още са единствените, които имат някаква легитимност да бъдат в общинските сгради и в услуга на граждани. Затова те имат нашата пълна, безусловна и непрекъсната подкрепа“.

Без да споменава ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел, който заяви, че Косово трябва да спре полицейските операции около общинските сгради на север, Курти каза, че „демокрацията не може да бъде спряна, нито да бъде заложник. Упражняването ѝ е гаранция за мир и сигурност, без заплаха“.

„Вчера на всички нас най-после се доказа срещу кого се изправяме: групировки на крайната десница с маски, които вандализират, нападат, палят всичко, което не считат за сръбско, и които въздигат националистически и шовинистични символи, като например кръста с четирите „С“ и „Z“ на руската агресия в Украйна. Екстремистите и милициите имат специални имена. Те не са народа. Сръбската общност трябва да се освободи от тях. Повечето от тях ги идентифицирахме вчера и днес. Не може да има лица или групи над закона, по-силни от държавата“, заяви Курти.

Той добави още, че конкретни лица тласкат сърбите към протести.

„Такива са престъпниците мултимилионери като Милан Радойчич и Звонко Веселинович. Те са собственици на голям бизнес и контрабанда, които карат насила бедните си работници да протестират. Всъщност това е начинът, по който действат собствените им шефове в Белград спрямо публичната администрация: пътят на Александър Вучич, Александър Вулин и Ивица Дачич“, посочи Курти, като подчерта, че протестите са за власт.

„Знам, уважаеми граждани, че на митингите вчера и днес имаше и мирни протестиращи. Но протестите вчера и днес не бяха мирни. Протест, който атакува полицията, която пази реда и спазва закона, членовете на КФОР, които пазят мира и стабилността, и журналистите, които отразяват събитията от място, не е протест за общината, а за властта. В Косово властта може да се получи само чрез избори. Не с насилие и престъпност”, посочи косовският премиер.

Източник: vesti.bg