САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна в размер на над 2 милиарда долара

4

С ъединените щати обявиха днес, че предоставят на Украйна нов пакет военна помощ. Той възлиза на общо над 2 милиарда долара, предаде Франс прес, като се позова на Пентагона, предаде БТА.

Помощта включва по-конкретно „ключови (системи) за противовъздушна отбрана,

за да бъде помогнато на Украйна да защитава своето население, както и бронирани бойни машини на пехотата“. Пакетът съдържа също боеприпаси за противотанкови ракетни комплекси „Джавлин“ (Javelin) и за артилерийски системи „Хаймарс“ (HIMARS), пише в комюнике на министерството на отбраната на САЩ.

Новата помощ е на обща стойност 2,175 милиарда долара.

Пакетът включва оръжия от запасите на Пентагона на стойност 425 милиона долара плюс 1,75 милиарда за купуване на въоръжение от съответните производители.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски призова за нови оръжейни доставки за страната си, предаде Ройтерс.

„Украйна ще съумее да удържи Бахмут и да освободи окупираната (част от) Донбас, ако получи ракети с голям обсег“, увери Зеленски на съвместна пресконференция в Киев с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Той даде да се разбере, че украинските въоръжени сили ще отбраняват,

докато могат, „крепостта Бахмут“, както той нарече ключовия град в източната Донецка област, който от месеци е арена на кръвопролитни сражения. „Никой няма да подарява Бахмут“, добави Зеленски за града, чието превземане сега е основна цел на руската армия.

Според Русия нейните войски обкръжават Бахмут от няколко посоки, посочва Ройтерс.

На заглавната снимка: Американска артилерийска система „Хаймарс“ (HIMARS).

Източник: vesti.bg