САЩ казаха до какво ще доведе прекратяването на огъня в Газа

7

С АЩ смятат, че едно прекратяване на огъня във военното настъпление на Израел в ивицата Газа ще даде на палестинската военизирана групировка „Хамас“ глътка въздух и ще й позволи да се прегрупира и да осъществи ново нападение, подобно на това на 7 октомври, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Топдипломатът на Белия дом направи изявлението по време на пресконференция в йорданската столица Аман, която даде съвместно с външните министри на Йордания и Египет, настояващи за незабавно спиране на огъня в анклава. Посещението на държавния секретар на САЩ в Йордания е част от втората му обиколка в Близкия изток след избухването на войната между палестинското ислямистко движение „Хамас“ и Израел на 7 октомври.

15 убити след израелски удар по училище на ООН в Газа

На пресконференцията Блинкън подчерта единомислието на Вашингтон и арабските държави за това, че настоящото положение, в което ивицата Газа е под контрола на радикалното палестинско движение „Хамас“, няма как да се запази. Той допълни, че е обсъждал със своите арабски колеги изготвянето на по-добър план за решението на конфликта чрез две държави.

Блинкън отбеляза и безпокойството на Вашингтон от насилието, проявявано на Западния бряг от екстремистки настроени еврейски заселници срещу палестинци. 

15 убити при израелския удар по линейка в Газа

Йорданският външен министър Айман Сафади заяви на свой ред, че Израел извършва „военни престъпления“ и не може да се поставя над международното право. Сафади посочи, че основната отговорност за края на войната в Газа е на държавния секретар на САЩ.

Междувременно на срещата си с Блинкън външният министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани е заявил, че непрестанните израелски бомбардировки на ивицата Газа са усложнили посредничеството на емирството за освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“, предаде още Ройтерс.

Израел удари линейка, пълен шок в СЗО

По темата

Източник: vesti.bg