Ръководителят на „Сискод”: Служителят ни въобще не е забелязал, че натиска грешен бутон

0

К ато човешка грешка определят от системния интегратор „Сискод” изпратеното съобщение през системата BG-ALERT, което беше получено на телефоните на хиляди българи в сряда привечер.

„Колегата, вместо да изпрати съобщенията към тестови клетки на мобилния оператор, ги е насочил към реални клетки. Оказва се, чe служителят след това не е успял да отмени командата. Той въобще не е забелязал, че натиска грешния бутон”, коментира ръководителят на „Сискод” Николай Симеонов, цитиран от NOVA.

Той поясни, че мобилният оператор Vivacom няма общо със случилото се. И допълни, че абонатите са получили различни съобщения. Едно от тях гласеше „Сигнал от президента”.  Симеонов подчерта, че това не е свързано с президентската институция, а с важността на предупреждението.

„Начинът, по който е изградена българската система, стъпва на модела на САЩ. Там, когато при телефонно предупреждение се изписва „Presidential alert”, реално означава, че става въпрос за заплаха на федерално, а не на щатско ниво”, уточни той.

Примерен изглед на получено съобщение за устройства с операционни системи с версии Android 11, EMUI 13.x / Harmony OS 3.0 и по-нови:

Примерен изглед на получено съобщение за устройства с по-стари версии на операционните системи:

„Причинили сме лек дискомфорт на хората, но всъщност в самото съобщение пише, че е тест”, добави Симеонов, като уточни, че реалното тестване започва от 7 ноември и ще приключи на 29 ноември.

Тестовете ще се проведат на следните дати:

•    07.11.2023 г. (вторник) – за област Габрово;
•    14.11.2023 г. (вторник) – за области Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен;
•    15.11.2023 г. (сряда) – за области Велико Търново, Разград, Русе и Силистра;
•    16.11.2023 г. (четвъртък) – за области Варна, Добрич, Търговище и Шумен;
•    21.11.2023 г. (вторник) – за области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол;
•    22.11.2023 г. (сряда) – за области Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област;
•    23.11.2023 г. (четвъртък) – за области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково;
•    29.11.2023 г. (сряда) – национален тест в цялата страна.

При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12:00 до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Източник: vesti.bg