Руски военни откриха падналия американски дрон в Черно море

24

Р уски военни експерти са открили сваления американски дрон MQ-9 Reaper в Черно море. Дронът е открит на морското дъно на 60 км от Севастопол на дълбочина 850-900 м. Това съобщи за севастополския портал ForPost източник, близък до руското министерство на отбраната и запознат с детайлите на операцията.

„Подводен робот се е спуснал на морското дъно и е открил MQ-9 Reaper на дълбочина около 850-900 метра. Дълбоководното разклонение на газопровода „Южен поток“ минава в близост до този район“, заяви източникът пред ForPost.

По думите му в момента руски военен кораб дежури на повърхността на водата в района на падането на американския самолет. Охранява се и периметърът на мястото на падането на дрона. Източникът заяви, че в момента експертите изработват решение за по-нататъшните действия по вдигането на дрона от морското дъно.

Моментът на удара: Показаха кадри на руския изтребител, който свали американски дрон над Черно море

„Дълбочината, на която е паднал дрона, е доста голяма. За да се извърши издигането, трябва да се използват средства, използвани при повдигането на потънали дълбоководни подводници“, заяви източникът пред ForPost.

Такива средства, отбелязва източникът, са на разположение на армията и флота и се разработва план за ефективното им използване в зоната на падане на MQ-9 Reaper.

Специалистът разказа пред ForPost, че руското министерство на отбраната се интересува от вътрешната електроника на дрона, както и от неговия двигател. На свой ред той отбеляза, че не е изключен сценарий, при който американските сили ще се опитат да унищожат дрона със собствени средства, преди той да се издигне на повърхността.

В сряда, 15 март, секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев заяви в ефира на телевизионния канал „Русия-1“, че работата по вдигането на падналия дрон от морското дъно е необходима и тя ще бъде извършена.

Американският дрон MQ-9 Reaper падна в Черно море сутринта на 14 март в резултат на рязка маневра. Както потвърдиха от руското Министерство на отбраната, дронът MQ-9 е преминал в неуправляем полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност. Беше отбелязано, че американският дрон е летял с изключени транспондери и е нарушил границите на зоната за временно използване на въздушното пространство, която е била установена за времето на отбраната на въздушното пространство. Както писа ForPost, американският военен разузнавателен дрон MQ-9 Reaper се е разбил в резултат на приближаването на руски изтребител Су-27, който се е движел със свръхзвукова скорост.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *