Русия търси 400 000 наемни войници

7

Н а руските областни управи са изпратени квоти за набиране на общо 400 000 военнослужещи с трудови договори, съобщи „Блумбърг“ цитирайки „източници, запознати с планирането“.

Агенцията отбелязва, че в отговор регионалните власти в Русия са започнали да изпращат призовки до наборните комисии, където от гражданите се иска да подпишат договор за военна служба, предава БГНЕС.

Путин: Може да се вярва само на мен

Целта е официално да се избегне втора вълна на мобилизация. „Блумбърг“ отбелязва, че така наетите войници ще бъдат използвани, за да спрат очакваната украинска контраофанзива.

По-рано днес заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви в интервю за руски медии, че руският Генерален щаб подготвя отговор на предстоящото настъпление на на армията на Украйна.

Руски войници: Заповедите ни са незаконни и престъпни

„Те се подготвят за настъпателни операции, това също е известно на всички. Нашият Генерален щаб е информиран и подготвя решенията си“, посочи Медведев, цитиран от РИА Новости.

Осъдиха за тероризъм руснак, опитал да подпали наборен център

В средата на март в руските медии и в социални мрежи започнаха да се появяват съобщения за призовки в службите за военна регистрация. Тогава служители заявиха пред „Комерсант“, че призовките се изпращат за „проверка на данните“.

Източник: vesti.bg