Русия призна, че отстъпва, Пригожин: Нетактическо отстъпление

87

У крайна обяви, че постигнала пробив на фронта край Бахмут. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви, че украинските сили са напреднали два километра.

Първоначално Русия отрече, като съобщи, че всички атаки на украинската армия са били отблъснати с тежки загуби за противника.

Кремъл с коментар за напрегнатата ситуация: „Емоциите около Бахмут са високи. Руската армия е единна“

По-късно обаче, по начина, по който беше обявено изтеглянето от Изюм и Херсон, руското министерство на отбраната призна, че силите му отстъпват от районите на север от Бахмут. Официално посочената причина е преместване на по-добри отбранителни позиции:

„С цел повишаване на устойчивостта на отбраната, частите на групата на руските войски „Юг” заеха рубежа в посока Малойлиновка”, за да се възползват от „благоприятните условия на язовир Берховка”.

Съобщението на практика потвърждава загубата на няколко километра украинска територия от руските войски, предава Си Ен Ен.

Ръководителят на частната военна група „Вагнер” днес остро критикува руското министерство на отбраната за това, което той описа като влошаваща се ситуация за руските сили в Бахмут.

Шефът на „Вагнер“ сипе язвителни коментари онлайн, докато битката за Бахмут е в разгара си

Пригожин определи станалото като „нетактическо отстъпление” и заяви, че „просто е имало бягство на части на Министерството на отбраната от фланговете, към изхода на язовир Берховка”, който се намира непосредствено северозападно от Бахмут.

Така Русия само днес е загубила пет квадратни километра, отчете Пригожин и добави, че в резултат украинската армия „ще бъде на разстояние 500 метра от Бахмут, заемайки всички тактически височини”.

Той също така отбеляза, че украинските сили са „освободили напълно” оспорвания път от Часов Яр до Бахмут, който е ключов маршрут за снабдяването на защитниците на града, обсаден от „Вагнер”.

Пригожин попита дали той и наемниците му ще бъдат обвинени в предателство ако напуснат Бахмут без разрешението на началника на генералния щаб?

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *