Русия отново затвори Кримския мост

16

Ч етири дни след като отново отвори стратегическия Кримски мост, който свързва Русия с окупирания украински полуостров, Москва беше принудена да го затвори отново заради поредното нападение, съобщи БГНЕС.

Нападение с дрон срещу склад за боеприпаси в Красногвардейския район доведе до евакуация на жителите в радиус от 5 км от района и до спиране на железопътния трафик по Керченския мост към Крим. В социалните мрежи се появиха съобщения, че е ударен петролен склад в Октябрския район, южно от град Красногвардейски и в близост до летище.

След атака с дрон е взривен склад за боеприпаси в Крим, налага се евакуация

Нападението е било на повече от 200 км от моста, но Сергей Аксьонов, назначеният от Русия губернатор на окупирания Крим, заяви в Telegram, че движението на влаковете ще бъде преустановено, „за да се сведе до минимум рискът“. Основната железопътна линия от моста преминава през Крим и накрая се разклонява до Красногвардейски, малък град приблизително в центъра на окупираната от Русия територия.

По-рано Аксьонов съобщи за опит за нападение с безпилотен самолет срещу инфраструктура в същия район.

Керченският мост, завършен през 2018 г., четири години след незаконната окупация на Крим от руския президент Владимир Путин, е критичен сухопътен маршрут към полуострова, който снабдява силите на Москва, воюващи в Южна Украйна, с войски, оръжия и гориво.

Кримският мост бе затворен за кратко заради въздушна тревога

Затварянето му е второто в рамките на една седмица, след като мостът беше ударен от два безпилотни самолета, в резултат на което загинаха двама цивилни и се срути част от пътната конструкция. Едната лента беше отворена отново, а железопътната линия продължи да функционира.

Мостът беше обект на нападение и по време на контраофанзивата на Украйна през октомври миналата година.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в петък на конференцията по сигурността в Аспен, САЩ, че мостът в Керч е бил военна цел. „Това е маршрутът, по който се захранва войната с боеприпаси, и това се прави ежедневно. И това милитаризира Кримския полуостров“, заяви Зеленски. „За нас е разбираемо, че това е вражеско съоръжение, построено извън международните закони и всички приложими норми. Така че, разбираемо е, че това е цел за нас. А цел, която носи война, а не мир, трябва да бъде неутрализирана“, каза украинският лидер.

Източник: vesti.bg