Русия обяви нобеловия лауреат Дмитрий Муратов за „чуждестранен агент“

11

Русия добави уважавания журналист и съавтор на Нобелова награда Дмитрий Муратов към списъка на чуждестранните агенти – етикет, който властите често използват, за да потискат критиците.

Руското министерство на правосъдието заяви, че Муратов „е използвал чуждестранни платформи за разпространяване на мнения, насочени към формиране на негативно отношение към външната и вътрешната политика на Руската федерация“.

Русия обяви за „чуждестранен агент“ бившия икономически съветник на Кремъл Андрей Иларионов

Етикетът, който напомня на термина „врагове на народа“ от съветската епоха, изисква от лицата или групите да разкрият източниците на финансиране. Той също така ги задължава да отбелязват всички публикации, включително в социалните мрежи, с етикет.

Министерството също така обвинява Муратов, че е създавал и разпространявал съдържание от други чуждестранни агенти.

Откакто започна нападението срещу Украйна, Москва увеличи усилията си за потискане на инакомислието, като повечето високопоставени опоненти са в изгнание или зад решетките.

Още един руснак в ареста за това, че има мнение

Наскоро Муратов е бил забелязан в Русия, като част от юридическия екип, защитаващ неговия приятел Олег Орлов, съпредседател на руската правозащитна организация „Мемориал“.

През 2021 г. Муратов, който работи като главен редактор на водещото руско независимо издание „Новая газета“, сподели Нобеловата награда за мир с филипинката Мария Реса за борбата им за свобода на изразяване.

От 2000 г. насам шестима от журналистите и сътрудниците на „Новая газета“ са били убити, включително разследващата журналистка Анна Политковская, която беше застреляна в Москва на рождения ден на президента Владимир Путин.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *