Русия обяви кога ще се върне към зърнената сделка

8

Г оворителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди днес пред журналисти руската позиция по отношение на черноморската зърнена сделка, като заяви, че Москва има готовност да се върне към нея „незабавно“, но тя трябва да бъде изпълнена в тази част, която засяга Русия, предадоха ТАСС и „Ройтерс“.

Песков също така каза, че руският президент Владимир Путин днес е разговарял по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна беше посредник в зърнената сделка заедно с ООН през юли миналата година, допълва „Ройтерс“.

Българи от Измаил: Преживяхме ужасна нощ

Москва се отказа от сделката миналия месец, след като се оплака, че международната общност не е успяла да гарантира на Русия, че може да изнася свободно своето зърно и торове като част от споразумението.

Запитан по този въпрос, Песков коментира:

„Русия, както президентът Владимир Путин вече сто пъти повтаря това, е готова незабавно да се върне към самата сделка. Не само към преговорите, но и към самата сделка. Незабавно е готова да го направи. Просто сделката трябва да бъде изпълнена в тази част, която засяга Руската федерация. До този момент това не беше направено“.

„Западът наложи санкции на Русия без да взема предвид нуждите на световната общност от храна, ръководството на ООН е наясно с това“, добави Песков.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *