Русия: България като приятел на сегашния киевски режим…

22

„Руската армия никога не избира специално граждански обекти за цели и никога не стреля просто така, а всички удари са насочени към обекти от военната инфраструктура“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от БГНЕС.

„Ако България като приятел на сегашния киевски режим разполага с някаква информация за това какви военни обекти е поразила Украйна на руска територия, за да може поне по някакъв начин да оправдае това, което прави, обстрелвайки жилищни райони, бих бил много благодарен“, каза Лавров, в отговор на въпрос на български журналист.

Спасителната операция в Краматорск приключи, жертвите са 12

„Нека повторя още веднъж: нашата армия никога не избира специално граждански обекти като цели и никога не стреля просто така, а всички удари са насочени към обекти от военната инфраструктура“, заяви руският първи дипломат.

Думите на Лавров обаче противоречат на фактите. Последната мащабна руска атака на украински граждански обект беше ракетен удар срещу пицария в Краматорск. В резултат загинаха 12 цивилни, включително 3 деца, а десетки бяха ранени.

Русия обяви пицарията в Краматорск за команден пост на украинската армия

Руското военно командване обяви, че пицарията била временен команден пункт на украинската армия и че при удара били убити двама украински генерали и до 50 украински офицери, което е доказана лъжа, тъй като освен местни граждани в пицарията по време на атаката е имало и чуждестранни журналисти.

Президентът на Колумбия Густаво Петро заяви, че ще изпрати дипломатическа протестна нота до Русия, след като колумбийци бяха ранени при ракетния удар.

„Русия е нападнала трима беззащитни колумбийски цивилни граждани. По този начин тя е нарушила протоколите на войната“, заяви Петро, който се противопоставяше на изпращането на оръжия на Украйна и настояваше за разрешаване на конфликта с мирни преговори.

Лавров обвини САЩ, ЕС и НАТО, че искат за замразят конфликта, за да въоръжат Украйна с „нови смъртоносни оръжия с голям обсег“.

„Това е шизофренична ситуация: те казват, че всичко ще приключи с преговори, но първо трябва да победим Русия“, подчерта руският външен министър.

Източник: vesti.bg