Румен Радев удостои с Почетен знак на президента спортистите Таню Киряков, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев и Станка Златева

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак на президента олимпийските и световни шампиони Таню Киряков, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев и Станка Златева по случай навършването на кръгли годишнини.

Злато на олимпиадата в Сеул през 1988 г. на 10 метра въздушен пистолет и злато на олимпиадата в Сидни през 2000 г. на 50 метра пистолет са двата върха в кариерата на стрелеца Таню Киряков, който през март навърши 60 години.

Върхът в състезателната кариера на Нейкова, състезателка по гребане, е титлата от Пекин през 2008 година при петото ѝ участие на Олимпиада и така събира пълен комплект медали от летни игри – златен от Пекин, сребърен от Сидни и бронз от Атина. През април тя навърши 50 години.

Йовчев, състезател по спортна гимнастика, е олимпийски вицешампион, носител на четири медала от олимпийски игри (сребро от Атина 2004 на халки, бронз на земя от Атина`2004, бронзови отличия на земя и халки от Сидни’2000), четирикратен световен шампион и трикратен световен вицешампион. През февруари навърши 50 години.

Станка Златева е първата състезателка по борба от България, участвала на олимпийски игри. Носителка на два сребърни медала от Олимпийските игри през 2008 г. в Пекин, Китай, и през 2012 г. в Лондон, Великобритания. Петкратна световна шампионка. През март навърши 40 години.

В рамките на събитието държавният глава удостои с плакет „Млад спортист“ учениците, постигнали най-добри резултати на проведения през изминалата учебна година „Президентски тест“, част от инициативата „Спортувай с президента“.

Плакет „Доброволец на годината“ беше връчен на Младежки парламент – Ямбол за доброволческите усилия, допринесли за провеждането на спортните състезания от „Президентския тест“. За осигуряване на най-добри условия за масов спорт, развитие на младите таланти и популяризиране на инициативата държавният глава удостои с плакет „Община на годината“ Община Ямбол.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *