Румен Овчаров за "Магнитски": Нищо не ме притеснява

След огласяване на нови имена в списъка „Магнитски“ – този път за злоупотреби в сферата на ядрената енергетика, част от уличените проговориха пред медиите. Не закъсняха и политическите коментари. Според левицата това е опит за налагане на икономически интереси на САЩ у нас. От ГЕРБ пък се разграничиха от бившия си финансов министър Владислав Горанов.

Името на бившия енергиен министър Румен Овчаров вчера беше огласено в списъка Магнитски заради участието му в корупционни договори с руски енергийни компании от които е получил 5 милиона евро в сметки в офшорни банки.

В документа се посочва, че той е получавал подкупите, за да сключва договори с фиксирана цена за руски газ, ядрено гориво и за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“. Самият Овчаров засега отказва всякакви коментари.

Румен Овчаров: САЩ могат да си говорят каквото си искат.
БНТ: Има ли нещо, което ви притеснява?
Румен Овчаров: Не, нищо не ме притеснява.
БНТ: Имате ли офшорни сметки?
Румен Овчаров: Ако има нещо ще ви извикам и ще ви кажа. Сега ако обичате ме оставете

Бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов заяви за „По света и у нас“, че е изненадан и няма никакво обяснение как името му е попаднало в новия списък.

За него се посочва, че докато е бил начело на централа заедно с друг бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов са получили 5 милиона лева подкупи от чуждестранни лица срещу гаранции по договорите на ядрената централа.

„Аз съм бил изпълнителен директор на АЕЦ 2011 година, тоест преди 12 години почти, нямам си въобще представа, поне от мотивите, които ми пратиха, да имам нещо общо с тази работа. Шокиран съм“, заяви пред БНТ Александър Николов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Според БСП новият списък има за цел да разчисти пътя на американските бизнес интереси в българската ядрена енергетика.

„Интересното в този списък е, че има трима човека пряко свързани с атомната енергетика на България. А знаем, че се разиграха през последните месеци доста интересни ситуации, в които едва ли не американската компания „Уестингхаус“ иска да влезе в АЕЦ „Козлодуй“ без търг и без конкурс, нещо, което не е от най-добрите неща и не съм сигурен кое е най-доброто за интересите на страната. Ние трябва да защитаваме националните интереси на България“, каза още Борислав Гуцанов.

Борисов за санкционирания по „Магнитски“ Владислав Горанов: Ако има доказателства, има органи, които да разследват

В списъка „Магнитски“ попадна и бившият финасов министър в няколко кабинети на ГЕРБ Владислав Горанов заради участие в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес. Не закъсня реакцията на Бойко Борисов.

„Вчера по закона „Магнитски“ беше санкциониран Владислав Горанов. Искам да напомня, че още тогава той беше освободен като министър и депутат и оттогава не е участвал в нито една листа на партията. Дотолкова можем да се разграничим като партия. Ако има доказателства, има органи, които да разследват“, коментира в Стара Загора лидерът на ГЕРБ.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *