Разпети петък – най-тъжният ден от Страстната седмица (СНИМКИ)

Разпети или Велики петък е най-тъжният ден в християнството – денят, в който Исус Христос е разпънат на кръст, за да изкупи греховете ни.

Днес е и най-строгият пост – църквата повелява да не се яде нищо, а да се пие само вода. На този ден не се работи и не се правят пищни тържества.

Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и с благоговение се покланят. Целуват последователно Христовото Тяло извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място. По този начин изразяват преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението, с което ни е дарил Спасителят.

После хората отново се покланят пред издигнатия голям кръст, изображението на Богородица и Св. Йоан Богослов и ги целуват. Свещеникът дарява китка здравец за благословение и духовна утеха, символ на надеждата и вярата, че скоро Христос ще възкръсне.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg