Радев: Още не знаем дали целта на Пригожин е свалянето на Путин

8

О бстановката в Русия е динамична, информацията е оскъдна. Трябва да знаем истинските причини за това, което става – дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с министерството на отбраната и борбата за превъзходство на фронта.

Това заяви пред медии президентът Румен Радев преди началото на форума „Вахау“ в Австрия.

Путин обеща сурови наказания: Ще се защитим от вътрешното предателство

„Винаги, когато се формира една наемна армия, която се въоръжава тежко и то когато в нея има престъпници, винаги има проблем с нея, когато войната свърши. А сега виждаме, че има с нея развръзка дори преди войната да е свършила“, добави държавният глава.

Според него случващото се в Русия ще се отрази определено на динамиката на конфликта в Украйна.

Напрежението ескалира: Сградата на „Вагнер“ в Санкт Петербург е отцепена

Това по думите му вече не е просто вътрешнополитически проблем, защото са въвлечени и потенциални военни действия на територията на Русия.

„Реакцията на България трябва да бъде укрепване на отбранителния ѝ капацитет в рамките на НАТО“, каза Радев.

В петък собственикът на „Вагнер“ Евгений Пригожин обвини руската армия, че е обстрелвала лагери на неговата група по искане на руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Той се закани да спре това със сила. Твърдейки, че разполага с 25 000 бойци, 62-годишният Пригожин призова руската армия и руския народ да се присъединят към него, но същевременно отрече да извършва държавен преврат.

В отговор руските служби за сигурност започнаха разследване срещу него за отправен призив към въоръжен бунт.

Конфликтът в Украйна предостави златна възможност на смятания за близък до Путин бизнесмен Пригожин да излезе от сянката, в която действаше от години, за да се затвърди като първостепенен актьор на сцената в Русия.

През май 2023 г., след месеци на сурови и кървави сражения, Пригожин обяви, че силите му са превзели украинския град Бахмут. Но именно по повод на тази битка напреженията между Пригожин и руския генерален щаб се обостриха.

Пригожин обвини генералния щаб, че лишава „Вагнер“ от боеприпаси и започна все по-чести да публикува видеа, в които обижда руските командири.

Пригожин обяви бунт срещу руското военно командване

Ходорковски призова да се помогне на Пригожин срещу режима на Путин

Източник: vesti.bg