Радев в ООН: Това е нашият най-належащ приоритет

38

„Живеем в свят на нарастващ риск и несигурност. Възкръсналите призраци на самоунищожението като резултат на пълномащабната война в Европа е кошмар, което моето поколение погрешно вярваше, че е отминала фаза в човешката история“.

Това заяви днес президентът Румен Радев в изказването си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Българският държавен глава посочи войната, конфликтите и тероризма като застрашаващи бъдещето на цивилизацията, както и високото ниво на социално-икономически дисбаланс, растящата несигурност в доставките на храни и разрушаването на веригите на снабдяване, започнали още по време на пандемията от коронавирус.

„Войната в Украйна изостри тези кризи и унищожава не само хиляди човешки животи, но и оптимизма, че можем да изградим по-добро бъдеще“, подчерта Радев.

Радев алармира за риск от глобален военен конфликт

„Консенсусът, че човечеството може да живее на основата на международно установени правила, е брутално потъпкан“, каза Радев и напомни, че тези правила са били изковани именно в залата на Общото събрание на ООН, а сега в различни региони на света демокрацията и човешките права са подложени на атаки и ерозия, а на тяхно място се утвърждава авторитаризъм.

„Всички тези негативни процеси, по думите на президента, отклоняват вниманието от не по-малко опасни предизвикателства за човечеството. Кризите, свързани с глобалните изменения в климата, загубата на биоразнообразие и замърсяването заплашват живота на планетата и изискват отговор с ясното съзнание, че бъдещето на цивилизацията е под въпрос. Затова историческото призвание на лидерите на кръстопътя на човечеството е да възвърнат доверието в многостранната дипломация и да отстояват основания на правила международен ред“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава посочи, че този ред трябва да служи на категоричната воля на народите да живеят в мир, който е фундаментална предпоставка за оцеляването на човечеството и изграждането на благоденствие.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg