Първа лига остава с 16 отбора, петият в крайното класиране ще играе бараж за участие в евротурнирите

Първа лига ще продължи да бъде с 16 отбора, но с различен формат на плейофите – първа и втора четворка с мачове на разменено гостуване и долна осмица с един мач между отборите. По този начин петият в крайното класиране ще играе бараж за участие в евротурнирите, докато последните два тима изпадат директно, а други два ще играят бараж за оставане в елита.

Това бе решено на среща между БФС, Професионалната футболна лига и професионалните клубове от Първа и Втора лига, която се проведе днес в Бояна. Приетите решения трябва да бъдат прието от Изпълнителния комитет на БФС, за да влязат в действие.

Имало е предложение Първа лига да бъде намалена на 14 или 12 отбора, но то е било подкрепено само от пет клуба.

Втора лига вече ще се състои от 20 отбора, като е било отхвърлено предложение тя да бъде разделена в две групи по 12 отбора. Прието е мачове от Втора лига да могат да се играят и при паузата за национални отбори. Ще се търси вариант за стимулиране на използване на млади български футболисти.

Новият футболен сезон в България ще започне в седмицата след края на Евро 2024, а есенният полусезон ще продължи до уикенда на 16 декември. Първенството ще бъде подновено на 14-17 февруари и ще завърши на 31 май.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Източник: bntnews.bg