Путин се срещна с маршал Хафтар в Москва

3

Р уският президент Владимир Путин се срещна днес с военния лидер на Източна Либия Халифа Хафтар, съобщи ТАСС, цитирайки пресслужбата на Кремъл.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков Путин и Хафтар са обсъдили „обстановката в Либия и региона“, отбелязва „Ройтерс“.

По-рано днес Либийската национална армия (ЛНА) заяви, че при посещението си в Москва нейният ръководител се е срещнал с Путин, както и с руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

„Безумна, хаотична бъркотия“: Страх от болести след смъртоносните наводнения в…

По думите на ръководените от Хафтар сили по време на визитата му в Русия са били страните са разговаряли за обстановката в Либия и са били обсъдени „двустранните отношения, начините за тяхното укрепване и развитие, както и въпроси от взаимен интерес“.

Петдесет спасители на руското министерство на извънредните ситуации са в Либия от 16 септември насам, за да помогнат за справянето с последствията от наводненията, предизвикани от циклона „Даниел“. В резултат на природното бедствие броят на загиналите надхвърли 11 хил. души, а изчезналите са около 20 хил.

„Това бедствие е изписано с човешка ръка и е изцапано с тяхната кръв“

На 15 септември „Уолстрийт Джърнъл“ писа, че Русия се опитва да осигури достъп на военните си кораби до либийските пристанища в контекста на съперничеството със Съединените щати за влияние в Средиземно море. Според либийски официални лица руската страна е поискала разрешение за достъп до пристанищата в Бенгази или Тобрук, за да зарежда с гориво, да ремонтира военни кораби и да попълва запаси.

Източник: vesti.bg