Путин свиква извънредна среща за валутния контрол в Русия

54

Р уският президент Владимир Путин свиква извънредна среща с отговорните длъжностни лица, след като увеличението на основния лихвен процент до 12% не е е довело до желаното поскъпване на рублата, предава „Файненшъл таймс“.

На срещата руският президент ще разгледа предложенията на Министерството на финансите за засилване на валутния контрол.

Руското министерство на финансите е предложило компаниите износителки да се задължат да обменят в рубли до 80% от валутните си приходи в рамките на 90 дни след доставката. На дружествата, които не спазват тези условия, ще бъдат отказвани държавни субсидии.

Руската рубла се срина

Предлага се също така забрана за изплащане на дивиденти и отпускане на заеми на лица, намиращи се извън Русия, премахване на субсидиите за внос и намаляване на размера на чуждестранната валута, която може да се изнася от Русия.

Днес рублата се търгува на нива около 94 за долар, след като вчера падна до 102,3450 USD/RUB, преди решението на Централната банка на Русия за повишаване на лихвите.

Извънредно заседание, Русия вдигна лихвите

Наскоро доклад на „Вали аналитикс” разкри, че водещите банки в САЩ и Великобритания са реализирали рекордни приходи от над 6 милиарда долара от търговия с рубли след нахлуването на руската армия в Украйна. Това е станало чрез дружества в Армения и Казахстан, които имат достъп до валутния пазар в Русия.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *