Путин: Новите ядрени ракети са готови

71

П резидентът на Русия Владимир Путин обяви днес, че ново поколение междуконтинентални балистични ракети „Сармат“, способни да носят 10 и повече ядрени бойни глави, скоро ще застъпи на бойно дежурство, предаде „Ройтерс“.

В реч на церемония по дипломирането на курсантите от военните академии държавният глава наблегна на важността на руската „ядрена триада“, включваща сухопътен, морски и въздушен компонент.

„Най-важната ни задача е развитието на ядрената триада, която е ключова гаранция за военната сигурност на Русия и глобалната стабилност“, каза Путин.

„Абсолютно безотговорно“: Ще използва ли Путин ядрено оръжие

„Вече над половината от бойните единици и формации на Ракетни войски със стратегическо предназначение (РВСП) на Русия са оборудвани с последен модел на системите „Ярс“, а бойните части са превъоръжени с модерни ракетни системи със свръхзвукови бойни глави „Авангард“, посочи президентът, като добави, че първите ракети „Сармат“ за изстрелване ще застъпят на бойно дежурство „в близко бъдеще“.

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу каза пред събралите се абсолвенти в кремълската зала „Свети Георги“, която пази спомени от най-големите триумфи в държавната военна история, че „обединеният Запад“ води „реална война“ срещу Русия.

Лукашенко няма да се поколебае да използва ядрени оръжия

„Ройтерс“ припомня, че от началото на войната с Украйна Путин периодично отбелязва как Русия е готова да използва всички средства, включително ядрени оръжия, за да запази своята „териториална цялост“.

От друга страна, миналата седмица държавният глава каза, че украинските въоръжени сили „нямат шанс“ в настоящата си контраофанзива и няма нужда Русия да прибягва до ядрено оръжие.

Новите ракети „Сармат“ са конструирани да поразяват цели, отстоящи на хиляди километри – както в Европа, така и в САЩ. Разполагането им обаче протича по-бавно от планираното. През април 2022 г. Русия обяви, че процесът трябва да завърши през есента на същата година.

Тогавашният директор на Руската космическа агенция Дмитрий Рогозин, информира към онзи момент, че ракетите ще бъдат формирани в бойна единица в Красноярския край в Сибир, около 3000 км източно от Москва.

Източник: vesti.bg