Путин назначи човек от Вагнер за нов отговорник на доброволческите отряди в Украйна

11

Р уският президент Владимир Путин е наредил на един от висшите командири на частната военна компания „Вагнер“ да поеме командването на „доброволческите части“, които се сражават в Украйна.

Tова е сигнал за усилията на Кремъл да продължи да използва наемниците след смъртта на техния създател Евгений Пригожин, предаде Асошиейтед прес.

Путин се срещна с бивш командир от „Вагнер“, какво обсъдиха​

Според информация на Кремъл Путин казал на Андрей Трошев, че задачата му е да се „занимава със сформирането на доброволчески части, които биха могли да изпълняват различни бойни задачи, най-вече в зоната на специалната военна операция“ – термин, който Москва използва за войната си в Украйна.

Трошев е пенсиониран военен, който играе водеща роля във „Вагнер“ от създаването ѝ през 2014 г. и е подложен на санкции от Европейския съюз заради ролята си в Сирия като изпълнителен директор на групата, посочва АП.

Заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров присъствал на срещата на Путин с Трошев късно в четвъртък, което е знак, че наемниците на „Вагнер“ вероятно ще служат под командването на министерството на отбраната. В конферентен разговор с репортери днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Трошев вече работи за министерството на отбраната и препрати въпросите за евентуалното завръщане на „Вагнер“ в Украйна към военните.

Срещата изглежда показва, че Кремъл оценява като ценен актив частната армия, която наброяваше десетки хиляди войници, и иска да продължи да ги използва в инвазията в Украйна.

Източник: vesti.bg