„Путин е убиец“: Митинг за свободна и демократична Русия в София

14

С искане за свободна и демократична Русия граждани се събраха в центъра на столицата на митинг под наслов „Путин е убиец“. Акцията е по повод третата годишнина от опита за отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Тя е организирана от сдружението на руските имигранти в България „За свободна Русия“ и е част от глобални митинги, които се провеждат в други държави. В страната подобни акции има и във Варна, и в Бургас.  

„В момента в цял свят има акции срещу Путин, защото ние искаме да кажем отново, че той е много страшен човек и хората да не вярват на неговата пропаганда“, каза Ирина от Москва, един от организаторите на митинга. Сега Русия е много болна и хората вярват на пропагандисти и това е голям и страшен проблем. Искам да видя Русия като свободна и демократична страна, добави тя.

Митингът се нарича „Путин е убиец“, защото започна от убиване на политици и се разпространи като геноцид на украинския народ, каза Влад, участник в митинга, роден в Русия. Според мен целият свят трябва да се сплоти срещу това, което в момента прави Русия. Надявам се скоро да има свобода на мисли, действия, на средствата на масова информация, добави той. 

През 2020 г. Руският опозиционен лидер Алексей Навални оцеля след опит за отравяне с нервнопаралитично вещество по време на полет в Сибир. Руските власти отрекоха да са извършили опит за отравяне. 

Навални бе транспортиран за лечение в Германия. През 2021 г. се върна в Русия, където бе арестуван още при пристигането си и осъден на затвор по дело за измама, което той определя като политически мотивирано, припомня Ройтерс.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *