Професия „кмет“: Кой срещу кого се изправя на местните избори

0

О стават броени часове до началото на предизборната кампания. Битката за местната власт обаче вече започна. Предстоящите избори ще предложат сблъсъци, но и интересни партньорства. Кандидатите вече са ясни, а сред тях има имена, които ще се състезават за кметски кресла за пореден мандат. Има и нови играчи.

Темата за ограничаване мандатите на кметовете беше повдигната при подготовката на конституционните промени. ПП-ДБ предложиха да се ограничат до два, но от ГЕРБ-СДС и от ДПС се обявиха против. Така кмет на практика може да се превърне в професия, а някои градоначалници вече са на път да се пенсионират на такава длъжност, съобщава NOVA.

Бургас

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още през септември 2019 г. обяви негово вътрешно за партията правило – „до 3 мандата за кмет на ГЕРБ”, за да се обновява партията, а и да не трупа негативи. Тогава ние журналистите коментирахме, че четвъртия мандат на Димитър Николов в Бургас вероятно явно ще му е последен, но – не. Въпросното правило, явно остава в историята, защото в Бургас ГЕРБ залагат за пети пореден път на Николов. Преди няколко месеца се заговори, че той може и да се кандидатира сам чрез инициативен комитет.

Интересен сблъсък в Бургас се очертава между партньорите ПП и ДБ. „Продължаваме промяната” застанаха зад Константин Бачийски с надеждата, че русофилския му профил ще издърпа гласове от „Възраждане”. ДБ застават зад издигнатия от инициативен комитет съветник Димитър Найденов. И двамата са депутати от ПП-ДБ. Така освен сблъсъци между некоалиционните партньори вече е ясно, че искри ще прехвърчат и между онези, които са си коалиция.

Общо 12 са кандидатите за кметското кресло в Бургас.

Варна

На сегашния кмет ГЕРБ залагат и във Варна – Иван Портних. Очаква се основния сблъсък тук да е между Портних и кандидата на ПП-ДБ Благомир Коцев – бивш областен управител. Двамата вече влязоха в сблъсък. Сегашния кмет обвинява Коцев за забавени ремонти, той пък контрира с въпроса: Кой всъщност прави обществените поръчки?

Тук сглобката в некоалицията вече е доста натегната. За разлика от надпреварата през 2019 г.– този път лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов няма да влезе в битката за Варна. Преди 4 години той остана след Иван Портних. За морската столица този път ще се бори депутата Коста Стоянов, който Костадинов изпрати.

Хасково

В Хасково впечатление прави, че ПП-ДБ избират да застанат заедно с БСП зад независимият кандидат Николай Ставрев. Той е подкрепен от няколко формации. Сегашният кмет Станислав Дечев е номинацията на ГЕРБ. Той беше издигнат преди 4 години, след като партията свали доверието си от бившия кмет Добри Беливанов покрай скандала, придобил популярност като „Кумгейт“. Впечатление прави, че тук ДПС не регистрираха кандидат – за втори поредни местни избори.

А бившият кмет на Хасково Георги Иванов, който управлява 16 години ще направи опит да се върне в местната власт – след 8 години прекъсване, заради присъда, която го лиши от правото да заема публични длъжности.

Сливен

В Сливен най-интересна – поне засега, се оказва интригата в БСП. Социалистите се оказаха с двама кандидати. Централата на БСП спусна бившия кмет – генерал Кольо Милев. Местната структура обаче си има свой фаворит – бившия областен управител Минчо Афузов. Логото на БСП фигурира на плакатите на Афузов, заради което Корнелия Нинова го даде на прокурор. На местните поддръжници на БСП със сигурност ще им е интересно или пък трудно да изберат.

Настоящият кмет на града Стефан Радев се впуска в битката за трети мандат от името на ГЕРБ.

А с ярките политически фигури ще се състезава и Пламен Крумов, който има в актива си място в Общинския съвет, но е по-популярен като футболист и бизнесмен.

Пловдив

Сигурно е, че Пловдив ще е с нов кмет. Основният сблъсък ще е между ГЕРБ и ПП-ДБ.

ГЕРБ залагат на Костадин Димитров – настоящ районен кмет на „Тракия”. Преди години лидерът на партията Бойко Борисов се отказа от Иван Тотев и лично избра Здравко Димитров, чиято оставка поиска предсрочно заради множеството скандали в Пловдив. Това така и не се получи. Димитров завърши мандата си и сега ГЕРБ залагат на нов играч.

В града под тепетата ПП-ДБ, макар и след дълги спорове, успяха да застанат зад общ кандидат – математикът и преподавател Ивайло Старибратов. Той измести депутата Манол Пейков от ДБ. В името на това ПП-ДБ да не се противопоставят, Пейков се отказа, макар че на последните избори той получи огромен брой преференции.

Кърджали

Един от бастионите на ДПС – Кърджали, също ще е с нов градоначалник. След 20 години ДПС този път се отказаха от Хасан Азис, който е кмет пет мандата.

Сега партията залага на банкера Ерол Мюмюн. Той е кореняк кърджалиец. Завършил е УНСС. В последните години работи в банковата сфера, а в политиката е от младежките си години. Дали това ще се окаже добър ход за партията, или не – предстои да видим.

Монтана

Рекордьор в управлението на областен град е кметът на Монтана Златко Живков. Той се кандидатира за седми пореден мандат. Това означава, че до момента е кметувал почти 25 години.

Издигнат е от местна коалиция, но зад него застават ГЕРБ-СДС. Преди няколко месеца от партията на Борисов заявиха, че го издигат те, но самият Живков контрира, че е номиниран от местна коалиция. През 2019 г. той спечели още на първи тур.

Преди четири години 9 областни града приключиха битката за кмет на първи тур. Освен в Монтана, това се случи и в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана, Хасково, Стара Загора и Кърджали.

Източник: vesti.bg