Пропутински рокери тръгват на мотопоход към Берлин

0

С тотици верни на Кремъл рокери от мотоклуба „Нощни вълци“ преминаха по улиците на Москва и се отправиха на „патриотичен“ мотоциклетен поход през Европа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мотошествието, което беше поведено от основателя и лидер на клуба Александър Залдастанов,

известен още като „Хирурга“, има за цел да завърши на 9 май в Берлин.

Няколко от участниците развяваха руски и съветски знамена.

Някои имаха изписана на мотоциклетите си буквата „Z“, превърнала се в символ на така наречената „специална военна операция“ на Русия в Украйна, започнала през февруари миналата година.

Кръстен „Пътищата на победата“, походът възприе традиционния лозунг на руската офанзива в Украйна: „Никога не изоставяме своите“.

Според организаторите е планирано за 1 май мотоциклетната колона да достигне Волгоград, бившия Сталинград, където се разиграва кръвопролитната битка между войските на Съветския съюз и нацистка Германия през Втората световна война, която обръща хода на войната в полза на СССР и съюзниците му.

След това рокерите ще продължат към Донбас в Източна Украйна,

където се водят ожесточени боеве и където те ще раздават помощи на цивилните и руските войници.

„Жителите на Донбас и ние сме един народ“, каза пред Франс прес 34-годишният Артьом, преди да се включи в похода.

Залдастанов, който се самоопределя като „приятел“ на руския президент Владимир Путин, е санкциониран от Запада за подкрепата си за анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и руското настъпление в Украйна.

През май 2015 г. му беше забранено да влиза в Полша,

където искаше да организира „мотопоход на победата“ през Европа. Наложените срещу него от Варшава ограничителни мерки предизвикаха недоволството на руската дипломация, посочва Франс прес.

На заглавната снимка: Руската рокерска групировка „Нощни вълци“ пътува с руски знамена по време на мотопоход към Севастопол по случай деветата годишнина от анексирането на Крим, 18 март 2023 г. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *