Прокурор и бивш следовател – обвиняеми за „8-те джуджета“

2

Н аблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП) по едно от делата, което се отнася за случая „8-те джуджета“, привлече три лица в качеството на обвиняеми, съобщиха от държавното обвинение.

Привлечен като обвиняем е прокурор с инициали Д.Д. за това, че на 18.02.2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – прокурор в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си задължения и с постановление от 18.02.2020 г. върнал иззети веществени доказателства, представляващи златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. По обвинението за длъжностно престъпление магистратът е заплашен от лишаване от свобода от една до осем години и лишаване от право да заема определена длъжност.

Славов за „Осемте джуджета“: Със сигурност трябва да има последствия

По същото досъдебно производство в качеството на обвиняеми са привлечени лице от мъжки пол с инициали П.П., бивш магистрат (следовател), и лице от женски пол с инициали Л.П., за това, че на 23.03.2020 г. в гр. София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление. Двамата са заплашени от лишаване от свобода за срок от една до шест години.

Обвиняемият с инициали П.П. е търсен на известните в страната адреси. Не е открит, поради тази причина следовател от СО-СГП е постановил на органите на СДВР да обявят лицето за общодържавно издирване.

Разкриха груби нарушения по делото „Осемте джуджета”

Съгласно действащото законодателство наблюдаващият прокурор е предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест с цел международното му издирване.

Същевременно по друго досъдебно производство, което е иззето по компетентност от Софийска районна прокуратура (СРП), лице с инициали П.П. е било привлечено в качеството на обвиняем за принуда. Наблюдаващият прокурор от СГП по делото, което е иззето по компетентност от СРП, е стигнал до извода, че е съставено постановление за привличане в качеството на обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. Във връзка с това постановлението за привличане в качеството на обвиняем е отменено като незаконосъобразен акт.   

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *