Производители на плодове и зеленчуци протестираха в Русе и блокираха трафика за "Дунав мост"

Производители на плодове и зеленчуци от 8 браншови организации излязоха на протест в Русе и блокираха движението в района на Дунав мост. Те настояват за промени в Стратегическия план за развитие на земеделието в България. Недоволството им е провокирано и заради липсата на диалог с министерството на земеделието.

Производителите на плодове и зеленчуци твърдят, че начинът, по който са разпределени средствата по различните екосхеми в Стратегическия план е несправедлив и на практика обрича сектора на пълно унищожение. В знак на протест те изсипаха на пътното платно ябълки и затвориха движението за около половин час.

Николай Колев – Съюз на Дунавските овощари: „Голяма част от средствата ще бъдат разпределени за непроизводствени цели, докато до реалните производители ще достигнат минимално субсидиране“.

Живка Гроздева – Асоциация на овощарите в България: „Отглеждането, производството на един декар праскови, да речем, струва около 1 500лв. Като субсидиране в новия стратегически план, като директни плащания, е заложено да получаваме не повече от 200 лв.“

Недоволството си от Стратегическия план изразиха и лозарите. Казват, че секторът запада и в България масово се изкореняват лозя.

Георги Михайлов – Национално сдружение на българските лозари: „Средствата, които се заделят, при нас са още по-малко в сравнение с европейските, може би под 15 % от финансирането на другите. Ние страдаме по същия начин не само от вноса на грозде, а и на вина от цяла Европа“.

Министърът на земеделието Явор Гечев, който беше в Пловдив на среща с други производители от бранша, заяви, че исканията на протестиращите са основателни и стратегическият план ще бъде променен.

Явор Гечев – служебен министър на земеделието: „Ние обявихме, че ще има промени още преди да подадем стратегическия план. Ставките за определените култури са правени от предишния кабинет. Ние до около 15-20 дена ще презентираме пълният обем от информация, който сме направили с новите ставки – технологични карти“.

Производителите обаче напомнят, че очакваното разпределение на подпомагането за сектора за плодове и зеленчуци ще донесе загуби на производителите.

Репортери: Венета Николова, Деница Торньова

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *