„Продължаваме промяната“ отговори на Радев за Русия и ядрените санкции

9

„Президентската институция трябва да уважава конституционната форма на България. Ние живеем в парламентарна република и парламентът определя ключовите теми и политики у нас. Българският парламент взе много ясно решение по отношение на военната помощ към Украйна. Тя трябва да се осъществи не само еднократно, но и да продължава, както е записано в решението на 48-ото Народно събрание. Не разбираме какво президентството не разбира в това решение, за да го квалифицира като грешка“.

Това заяви Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната“, коментирайки изказването на президента Румен Радев на вчерашното извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел с участието на държавния глава на Украйна Володимир Зеленски.

Радев предупреди ЕС да не налага санкции на руската ядрена индустрия

Там Радев заяви, че България ще наложи вето на евентуални ядрени санкции срещу Русия и не трябва да допуска грешката отново да изпраща оръжия към Украйна.

NOVA предава, че Лорер смята, че по отношение на ядрената енергетика президентът се е изказал изключително прибързано:

„Редно е да се обясни на българската общественост за какви санкции става дума изобщо. Ако говорим за износни санкции – тоест да не се продават материали на „Росатом“, които да се предоставят на руските военни по заобиколен начин – надявам се той да няма проблем с това. По отношение на ядреното гориво – не вярвам Европа да наложи санкции на това, защото на континента има 14 руски реактора. Но 48-ото НС вече се погрижи за това. Вече сме взели решение, което инструктира Министерски съвет да намери алтернативни доставки на гориво и за 5-и и 6-и блок. Българската общественост трябва преди всичко да бъде спокойна. Токът няма да спре. АЕЦ-ът няма да спре. Излишно е президентството да насажда у нас страхове, че такова нещо може да се случи“.

„Продължаваме промяната“ излезе и с официална позиция по казуса:

„Със своите изказвания от Брюксел президентът Румен Радев си позволи да демонстрира явно незачитане на няколко решения на 47-ото Народно събрание, приети с огромно мнозинство от пряко избраните от народа депутати, като едновременно с това рискува отново да постави България в изолация на международната сцена. 

Независимо че в момента страната се управлява от служебен кабинет, избран от президента, България е парламентарна република и като такава, всички институции, включително президентската, следва да се съобразяват и да спазват стриктно решенията на най-висшия орган на държавата – Народното събрание.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg