При ядрен взрив стойте далеч от врати и коридори

28

А ко утре във вашия град бъде хвърлена ядрена бомба, ще знаете ли къде да се скриете? Мисълта за ядрена война е ужасяваща, но за екип изследователи от Университета в Никозия, Кипър, тя е поле за изследване.

В неотдавнашно проучване изследователите са изчислили как взривът от ядрена експлозия би могъл да засегне хората, които се укриват и установили, че дори да сте на безопасно разстояние от експлозията и да оцелеете след взрива, все пак може да се окажете в непосредствена опасност, предава БГНЕС.

„Важно е да се разбере въздействието върху хората в затворени помещения, за да се предоставят препоръки за защита“, посочва съавторът Димитри Дрикакис: „Например, можем да проектираме сгради, които предлагат по-голяма защита.“

Медведев: Русия ще изчезне, ако не спечели в Украйна

Когато една ядрена бомба се взриви, тя генерира не само радиация под формата на ярка, ослепителна светлина и изгаряща топлина, но и мощни ударни вълни, които могат да се разпространят на десетки километри. Именно тези ударни вълни са потенциално смъртоносни за хората, които се намират на привидно безопасно разстояние от огненото кълбо.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *