Преди големия старт: Какво заявиха депутатите

2

Н овоизбраните депутати в 49-ото Народно събрание се събират на първо заседание от 10:00 часа. Шест партии и коалиции ще имат представители – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП, ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН).

Ето какви са и първите коментари на част от депутатите преди официалното откриване на новия парламент:

„Да се съберат тези, които знаят как и онези, които искат да върнат това, което е било отново. Отговорността е тяхна, те спечелиха над 60% от българския вот. Ако отговорността за съставяне на кабинет дойде при нас, тогава ще я поемем. Просто така да подкрепяме правителство… За какво?“. Това заяви депутатът от БСП Георги Свиленски преди откриването на 49-ия парламент, предаде NOVA.

Той заяви, че левицата няма да предлага кандидат за председател на Народното събрание. Кристиан Вигенин е предложението им за зам.-председател.

„Няма да приемем бюджет, който ограничава разходите. Нашите приоритети са още работата по Плана за възстановяване и спирането на военната помощ за Украйна”, заяви Свиленски. Той е категоричен, че разговори между партиите трябва да има.

„Предизборната реторика продължава и вместо разбирателство продължават да се чертаят разделителни линии. Първите две политически сили са отговорни за стабилността на държавата. Ако имат нужната воля, политическа смелост – необходимо е да съставят правителство. Казвам го като избирател, не като член на БСП”. Това заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев в предаването „Здравей България”. 

Стойнев бе категоричен, че от БСП няма да подкрепят кандидатурата на Росен Желязков за председател на 49-ия парламент.

„Всичко е въпрос на разговори”, заяви той в отговор дали би от неговата партия биха подкрепили кабинет от ГЕРБ или от ПП-ДБ. Досега винаги се е стигало до трети мандат, каза Стойнев и изтъкна, че най-важното нещо е стабилност в страната.

От ДПС заявиха, че ще преценят дали ще издигат свой кандидат за председател на 49-ия парламент.

„Има нужда в 49-ия парламент от разум, отговорност и от диалог. Ако има диалог, ще има правителство. По-важен е диалогът”, каза Халил Летифов, който бе зам.-председател на 48-ия парламент.

Първият приоритет е да се спре политическата криза. След това – да се спре обедняването, допълни той.

„Не сме взели решение за кандидат за председател. Първата група по големина – тя има това право. Най-вероятно ще подкрепим Росен Желязков, но нека мине заседанието на групата ни“. Това заяви на влизане в парламента депутатът от ДПС Йордан Цонев.

„Ако подходят с отговорност към българския избирател, ще имаме кабинет“, допълни Цонев.

Надявам се, че политиците ще се събудят и ще съставят правителство, защото все повече се изчерпва смисълът да идваме тук и да разочароваме хората. Това каза депутатът от ДПС Делян Пеевски на влизане в Народното събрание минути преди официалното откриване на новия парламент.

Партиите са длъжни да се разберат. Всяко нещо има своя предел. Това заяви проф. Огнян Герджиков преди откриването на 49-ия парламент.

„Изчерпа ни се търпението. Не че и други държави не са били в подобна ситуация, но е крайно време да се сложи точка. Все още имам надежда, че ще бъде съставено правителство”, обясни Герджиков.

„След като ГЕРБ-СДС заявиха, че готови на всякакви коалиции, остава ПП-ДБ да поемат подадената ръка. Съмнявам се обаче, че ще го направят. Затова трябва да се търси друга посока”, допълни той.

 „Самата политика е низ от компромиси“. Това заяви Вежди Рашидов, който по Конституция трябва да открие 49 Народно събрание като най-възрастния депутат.

„Всеки път очаквам да има редовен кабинет в името на хората“, допълни той.

„Очаквам да оставим всички патологии навън – дали ще е патологична омраза или патологичен нарцисизъм”. Това заяви на влизане в сградата на Народното събрание в първия ден на 49-ия парламент депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

„Очаквам разум, очаквам отговорност от този парламент. От тук нататък ще видим какво ще стане. Нямам представа какво ще правим”, допълни Митов.

Неговата колега от ГЕРБ и бивш земеделски министър Десислава Танева каза накратко за надеждата си за предстоящото Народно събрание: „Очакванията са ми да има разум”.

„Очаквам да бъдем диалогични и национално отговорни”. Това заяви на влизане в сградата на Народното събрание депутатът от ГЕРБ-СДС и лидер на СДС Румен Христов.

Той не коментира изборът на председател на парламента.

Източник: vesti.bg