Почина легендарна българска певица

2

Н а 82-годишна възраст почина певица Мария Петрова, позната приживе като Примата на старата градска песен, пише България Днес.

„С дълбока скръб съобщаваме, че на 9 юни ни напусна Мария Петрова. Позната и обичана като Примата на старата градска песен и шлагер , а за Нас – наша майка и баба. Благодарим й за любовта, грижите и всеотдайността й! Нейния дух, морал и възпитание ще бъдат вечен пример за Нас.

Обичаме те и ще ни липсваш безкрайно! Поклон пред светлата ти памет!

Дъщеря Кристина, син Камен и внук Григор“, написаха на официалната страница на певицата във Фейсбук.

Мария Петрова е родена на 30 октомври 1940 г. в сeло Торос, Община Луковит. От пълнолетието си живее и работи в Ловеч, където се омъжва и отглежда двете си деца. През 1960 г. завършва Института за детски учителки във Враца, след което се връща в Ловеч, за да практикува повече от 30 години. Работила и като окръжен методист в инспектората по образование.

През целия период на трудовата ѝ дейност като детска учителка е пяла любителски с различни състави, групи и индивидуално. Явявала се е на редица фестивали и конкурси, основно за народна песен, където е печелила отличия. Участвала е в филмови продукции на Българска национална телевизия при режисьора Иван Братанов.

След пенсионирането ѝ през 1993 г. се явява на изключително популярния и авторитетен фестивал на старата градска песен „Златен Кестен“ в Петрич, където печели I награда на журито и I награда на публиката за изпълнение на песента „Пред камината“. На фестивала е забелязала от продуцента Митко Димитров, който ѝ предлага договор с фирма „Пайнер“ и издава първия ѝ албум – „Пред камината“, а след него следват и други албуми.

След успеха на албума Мария Петрова реализира телевизионни записи за БНТ в предаването „Минаха години“ и рубриката „На гости на бяло сладко“.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *