Повече от 1 млн. ваксини срещу детски паралич са изгубени в Судан

3

П овече от един милион ваксини срещу полиомиелит или детски паралич, изгубени в Судан, се определят като щети, причинени от започналите през април въоръжени сблъсъци, съобщиха от УНИЦЕФ за Ройтерс.

Обявиха примирие за седмица в Судан

Редица охладителни съоръжения са били разграбени, повредени и разрушени, като сред медикаментите, откраднати от Южен Дарфур е имало един милион ваксини срещу полиомиелит, написа в имейл до Ройтерс заместник-директорът на Службата за спешни програми на УНИЦЕФ Хазел де Вет.

Представители на УНИЦЕФ са в разгара на кампании в Судан за ваксинации срещу детски паралич, след епидемия на заболяването, избухнала в края на миналата година.

През 2020 г. бе обявено, че в Африка няма случаи, причинени от див полиовирус, припомня агенцията.

ООН: Над 800 000 души може да избягат от Судан

Междувременно говорител на генералния секретар на ООН заяви, позовавайки се на данни на Световната програма по прехраната (СПП), че конфликтът в Судан може да стане причина за глад и недохранване за 19 милиона души през идните месеци, предава Франс прес.

СПП „прогнозира, че броят на хората, страдащи от остра продоволствена несигурност в Судан, ще се увеличи с между 2 и 2,5 млн. души“, заяви Фархан Хак, заместник-говорител на генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш.

Така по думите на Хак „в следващите три до шест месеца общият брой на хората, за които има такава опасност, ще достигне 19 млн., ако конфликтът в африканската страна не бъде прекратен“.

Судан е пред пълна катастрофа

Саудитският външен министър принц Файсал бин Фархан и американският му колега Антъни Блинкън обсъдиха обща инициатива за домакинство на преговори между воюващите страни в суданския конфликт в Джеда, Саудитска Арабия, съобщи саудитското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Целта на съвместното усилие на Вашингтон и Рияд е „да се намали равнището на напрежението“ в Судан, допълни саудитското дипломатическо ведомство.

Източник: vesti.bg