Плановете за бягство на Путин: „Ноев ковчег“, Сирия и Иран

5

Ч ужди медии съобщава за възможни планове за бягство на руския президент Владимир Путин, ако загуби войната в Украйна. Един от тях е така нареченият план „Ноев ковчег“, с помощта на който Путин ще се укрие в друга държава, ако претърпи поражение в конфликта, пише The Daily Digest

Путин има план за бягство от Русия

Едва ли е шокиращо, че Владимир Путин има планове за извънредни ситуации за собственото си бягство, ако Русия претърпи поражение в конфликта с Украйна.

Вестниците съобщават за няколко възможности за това накъде ще се насочи Путин; Newsweek съобщи за най-новата теория, която идва от Абас Галямов, политически анализатор и бивш писател на речите на шефа на Кремъл.

Ще се отправи ли Путин към Венецуела?

Абас Галямов сподели информация от „доверен източник“ в своя Telegram канал на 6 декември 2022 г.

Според източника на Галямов изглежда, че Путин може да обмисля да избяга във Венецуела, ако загуби войната. Дестинацията е добра идея предвид добрите отношения между Путин и президента на Венецуела Николас Мадуро.

В канала си в Telegram Галямов написа: „Обикновено не преразказвам вътрешни истории, но днес ще направя изключение. Първо, твърде много вярвам на източника, и второ, информацията е много пикантна“.

План „Ноев ковчег“

Галямов казва, че неофициалното име на последния план е „Ноев ковчег“. Newsweek съобщи, че Галямов пише: „Както подсказва името [Ноев ковчег], става въпрос за намиране на нови земи, където можете да отидете, в случай че стане напълно неудобно в родината ви.“

Галямов също така заяви, че Юрий Курилин, който е вицепрезидент и началник на персонала на руската енергийна компания „Роснефт“, е лицето, което отговаря за предприемането на всички необходими мерки, в случай че Путин трябва да избяга във Венецуела.

Gallyamove написа в Telegram, че Курилин е подал оставка от „Роснефт“ през лятото, за да се посвети на 100% на плана „Ноев ковчег“.

Защо Курилин е идеалният кандидат да помогне на Путин да избяга?

Според Галямов Курилин е идеалният кандидат за управление на „Ноевия ковчег“, като пише: „Той (Курилин) има американско гражданство и добри връзки. Завършил е университета Хейуърд в Калифорния и е работил в структури на British Petroleum, включително на висока позиция като директор по корпоративните въпроси.“

Newsweek обаче съобщи, че Юрий Курилин изглежда не е подал оставка от позицията си в „Роснефт“, тъй като той все още фигурира в списъка на сайтове като The Wall Street Journal като президент и началник на персонала на компанията.

Други възможни планове за бягство

Едно нещо е ясно, че ако Русия загуби войната в Украйна, Путин ще трябва да напусне Русия. Въпреки това Венецуела и планът „Ноев ковчег“ са само един от предполагаемите планове и дестинации, които Путин може да избере, ако наистина трябва да избяга.

По-рано The Dail Mail сподели друг подробен план, който е в сила, за да помогне на руския президент, ако трябва да избяга от страната. Източникът, използван от The Daily Mail, също е канал в Telegram, където се разпространява вътрешна информация на Кремъл.

Според този канал в Telegram Путин има два основни изхода от Русия. Daily Mail също посочва, че планът отчита здравословните проблеми на Путин и включва силно доверен лидер, който ще поеме управлението на страната в отсъствието на Путин.

План за бягство А: Сирия

Според The Daily Mail страната, която може да приеме Путин, ако трябва да избяга, може да е Сирия.

Сирия е най-близката приятелска държава на Русия и лидерът на тази диктатура Башар Асад, на когото Путин помогна изключително много в Гражданската война през 2015 г., го очаква там.

Има обаче малък проблем с този план за бягство. Всеки полет на Владимир Путин от Русия до Сирия ще трябва да премине през турското въздушно пространство, а Турция е член на НАТО.

Турция държи ключа към бягството на Путин

В тази ситуация, ако турското правителство откаже разрешение на руския самолет с Владимир Путин да пресече въздушното му пространство, планът за бягство ще бъде сериозно компрометиран.

Последната дума има Реджеп Тайип Ердоган, което прави ситуацията напълно непредвидима. По принцип турският лидер е за приятелски отношения с Русия. В крайна сметка Турция е доста „уникален“ член на НАТО.

Путин и Ердоган са имали толкова приятелски срещи, колкото и разногласия по конкретни въпроси. Руската дипломация ще трябва да работи много усилено върху този план за бягство.

План за бягство Б: Иран

Ако сирийският план се окаже неизпълним, според The Daily Mail другият вариант за бягство е Иран.

В този случай Путин нито би пресякъл въздушното пространство на НАТО, нито би кацнал в страна, която може да има връзки със Запада.

Путин като разменна монета

Според The Daily Mail каналът в Telegram заявява: „По принцип за Иран и Турция е изгодно да държат руския президент в изгнание в резерв, като го използват в зависимост от ситуацията като лост или като разменна монета“.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *