Патриарх Даниил – новият духовен водач на България (ОБЗОР)

Видинският митрополит Даниил беше избран и интронизиран днес като четвъртия глава на Българската православна църква след възстановяването на Българската патриаршия.

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран на втори тур с 69 гласа, срещу 66 за врачанския митрополит Григорий. Даниил е четвъртият патриарх след възстановяването на Българската патриаршия. 52-годишният митрополит сложи патриаршеското було и получи инсигниите на патриаршеското достойнство.

РАННИТЕ ГОДИНИ НА БЪДЕЩИЯ ПАТРИАРХ

Роден е със светското име Атанас Николов през 1972 г. в Смолян. Там завършва основно и средно образование. През 1996 г. записва английска филология в Софийския университет, но на следващата година се прехвърля в Богословския факултет на университета.

ПЪТЯТ НА МОНАШЕСТВОТО

През 1997 година става послушник в Хаджидимовския манастир под духовното ръководство на тогавашния неврокопски митрополит Натанаил. А през август 1999 г. е подстриган от него в монашество и ръкоположен за йеродякон. През 2006 г. е въведен в архимандритско достойнство. Две години по-късно по решение на Светия синод е ръкоположен за епископ и е назначен за викарий на неврокопския митрополит. От 2010 г. е викарий на митрополит Йосиф, а на 4 февруари 2018 г. е избран от Светия синод за видински митрополит.

ДАНИИЛ КАТО МИТРОПОЛИТ

След като Светият синод прие спорната наредба, според която митрополитите можеха да се избират само от митрополити, без участието на миряните и клира, митрополит Даниил, заедно с митрополитите Гавриил и Серафим, първи се противопоставиха на противоуставните ѝ членове. Когато през септември 2023 г. за шпионаж бяха експулсирани свещениците от Руската църква, митрополит Даниил написа обръщение, че е огорчен и че политическите пристрастия ще преминат, а ще остане Христовата истина.

Първите думи на новия български патриарх бяха пред БНТ. Той каза, че ако преди 15 дни някой му е бил казал, че ще е патриарх нямало да му повярва.

Определят патриарх Даниил като радетел за истинско монашество, като човек, който носи смирение и твърдост във вярата. Много хора искрено го обичат и следват. Днес каза пред БНТ, че целта му е да поведе църквата ни към Бога. Патриарх Даниил беше избран на втори тур с много малка разлика от 3 гласа пред врачанския митрополит Григорий. Неочакваното се случи, защото в началото той не беше сред фаворитите за водач на БПЦ. Много хора обаче казваха днес, че Господ си знае работата и е отредил поста за този, който е най-достоен.

Патриаршеският църковен избирателен събор започна още в 5.30 ч. сутринта с литургия в Синодалния параклис. Малко преди 8.00 ч. предвождани от наместник-председателя на БПЦ врачанският митрополит Григорий, делегатите в специален кордон тръгнаха към Българската академия на науките. Никой не трябваше да има достъп до тях докато не приключи избора. След кратък молебен врачанският митрополит откри събора.

Врачански митрополит Григорий, наместник-председател на БПЦ: „Обявявам четвъртия Патриаршески избирателен събор за открит.“

Делегатите бяха 138 от 140 и имаше кворум, за да започне съборът работа. Всички делегати се върнаха в Синода отново в кордон, а наместник-председателят каза какъв очаква да е новият патриарх.

Врачански митрополит Григорий, наместник-председател на БПЦ: „Трябва ни духовник, който наистина да бъде един достоен архипастир и да води българския народ и БПЦ най-вече към царството Божие.“

Малко преди 9.00 ч. започна и самото тайно гласуване. За да е прозрачно всичко, камерите на БНТ предаваха на живо. Гласуваха митрополитите, епископите, по петима представители на епархия като от софийска бяха десет, по един представител на Бачковския, Рилския и Троянския манастир, по двама представители на епархийските манастири и по един на духовните училища. Всички бяха извиквани поименно.

След първия тур никой от тримата кандидати – митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил не получи две трети от гласовете. Те имаха съответно – 64, 51 и 19 гласа. Имаше и четири невалидни бюлетини, сред които такава за митрополит Николай. На втория тур митрополит Даниил получи три гласа повече от митрополит Григорий.

Врачански митрополит Григорий, наместник-председател на БПЦ: „Видински митрополит Даниил – 69 гласа, врачански митрополит Григорий – 66 гласа.“

Малко по-късно говорителят на Патриаршеския събор – старозагорския митрополит Киприан, официално съобщи новината:

„На втори тур с 69 гласа бе избран Негово високопреосвещенство видинския митрополит Даниил за патриарх български и митрополит софийски. Благопожелаваме му да е здрав в нелекото му патриаршеско служение и Бог да му помага и всички да бъдем единни в Христа.“

Отец Борис, Петрич: „Винаги сме се молили за най-достойния и Господ реши той да е и за нас той е най-достойният… Силна вяра в Бога, силна вяра в неговото паство и се надяваме цялата си душа и сърце да отдаде на Бога и своя народ.“

Отец Павел, Петрич: „Това не е избор, а Божий жребий, Бог да избира, за да бъде пръв сред равни.“

В 14.45 ч. започна литийното шествие от Светия синод до катедралния храм „Свети Александър Невски“. Новият патриарх първо отговори на въпросите на БНТ:

– Ваше Светейшество, накъде ще поведете църквата?

Даниил, патриарх български: „С общи усилия и божията помощ – към Бога.

– Вярвахте ли, че ще станете патриарх?

Даниил, патриарх български: „Ако някой преди 15 дена вярваше това, нямаше да му повярвам…Да сме с Бога и Бог да е с нас!“

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg