Официално: ЕК поиска България да номинира еврокомисар

17

С официално писмо председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен поиска от премиера акад. Николай Денков България да номинира еврокомисар. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Новият еврокомисар трябва да довърши мандата на доскорошния представител на страната ни в ЕК Мария Габриел, която беше избрана за вицепремиер и министър на външните работи. 

ЕК поиска от България нов еврокомисар

ЕК очаква в най-скоро време българското правителство да посочи двама кандидати – една жена и един мъж. Урсула фон дер Лайен припомня, че нейните политически приоритети включват пълно равенство между половете сред членовете на Комисията, се отбелязва в съобщението. 

Според правилата на ЕС еврокомисарите се избират на базата на тяхната обща компетентност и ангажираност с европейските ценности сред личности, чиято независимост не подлежи на съмнение, се казва още в писмото. Урсула фон дер Лайен отбелязва голямата отдаденост на Мария Габриел към нейните задачи като еврокомисар и ѝ благодари за успешната работа.

По-рано говорител на комисията заяви на пресконференция, че ЕК очаква България отново да предложи жена за еврокомисар. Прави чест на България, че досега е предлагала само жени за еврокомисари, заяви говорителят. 

Източник: vesti.bg