Отпадни води от кланица замърсяват стопански земи

Вода с кръв и отпадъци от кланица заливат стопанска земя в ямболското село Стефан Караджово. Теренът е собственост на земеделски производител, който има разрешение за изграждане на склад за зърно на мястото. Към момента строежът е спрян.

При проверка на Дирекция „Безопасност на храните“ в Ямбол е установена спукана тръба от резервоар за съхранение на отпадни води.

Регионалната строителна дирекция проверява законността на съоръжението. Със сигнала за изтичането на отпадни води са запознати и от екоинспекцията в Стара Загора и от Дирекцията по безопасност на храните в Ямбол.

„Ще бъде издадено предписание на собственика на кланицата за отстраняване на несъответствията. Има предвидени мерки при неизпълнение на предписанието да бъде санкциониран съгласно законодателството“, каза Д-р Живка Жекова, началник отдел „Контрол на храни“ към ОДБХ в Ямбол.

Собственикът на кланицата заяви, че е готов да изпълни предписанията на институциите и да отстрани установените проблеми. Дотогава кланицата няма да работи.

Източник: bntnews.bg