Откриха Берлинале с обръщение на Зеленски

0

К инофестивалът в Берлин – Берлинале, бе открит тази вечер тържествено с дефиле на кинозвездите по червения килим и с включване от украинския президент Володимир Зеленски, предадоха световните агенции.

„Културата и киното не могат да останат извън политиката, когато става дума за една политика на агресия, на масови престъпления, на убийства и на терор, за една политика на тотална война, каквато е тази на Русия“, заяви Зеленски и подчерта, че киното може да вдъхнови и повлияе на хората, които могат да променят света.

„В тези времена изкуството не може да бъде неутрално и ако културата остане мълчалива, тя допринася за злото“, заяви още Зеленски.

Организаторите на кинофестивала насочват вниманието си върху войната в Украйна почти година след нейното начало. 

Зеленски ще направи обръщение на откриването на Берлинале

По-рано днес американската актриса Ан Хатауей описа Зеленски като „герой на съвременността“ по време на пресконференцията, на която представи лентата „Тя дойде при мен“, с която се откри фестивалът и която  е извън конкурсната програма. Тя благодари на организаторите на „Берлинале“, че са дали на всички възможността да направят така, че посланието на Украйна да се чува по-силно, а то е едно почти универсално желание за мир.

Фокусът на Берлинале ще бъде върху Украйна и Иран

Зеленски е в центъра на документален филм, наречен „Суперсила“ и заснет от актьора и режисьор Шон Пен в разгара на руската инвазия в Украйна. Филмът ще бъде представен на „Берлинале“ в събота.

Шон Пен току-що се завърна от престой в Киев и от сцената на фестивала по време на церемонията по откриването му той говори за състоянието на духа на украинците, което, според него, не се е променило от инвазията досега. „Тяхната решителност просто се е засилила. Има една изключителна солидарност и единство, които трябва да ни вдъхновяват всички“, заяви Шон Пен.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *