Открита е тракийска гробница край село Текето

0

В резултат на работата на екипа на доц. Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей към БАН гробницата в надгробната могила до хасковското село Текето вече е открита, съобщиха от Регионалния исторически музей в Хасково.

За да се достигне до нея обаче беше необходимо първо да се проучи част от средновековен некропол, който е разположен върху могилата. Разкрити са седем гроба, изградени и покрити с каменни плочи. Погребенията са извършени по християнски обряд.

Екипът работи в момента по пълното разкриване и документиране на некропола. Вече е изяснено, че то представлява значително като размери помещение с правоъгълен план. Изградено е от големи зиолитни блокове и е било покрито с такива. Подът е от плочи от същия тип скала. Съоръжението обаче е сериозно пострадало от иманярска интервенция. Явно различни иманярски групи са достигнали до него през три големи изкопи във формата на тунели и са разбили стените му от юг, запад и изток, като напълно е премахнато и покритието.

По този начин автентичният вид на паметника е компрометиран, отбелязват от музея. По-лошо е, че голяма част от живописната декорация на гробницата е унищожена. От малкото запазени на място участъци от стенната хоросанова мазилка може приблизително да се възстанови общият ѝ вид.

Както може да се очаква, в съоръжението няма никакви находки, които да подпомогнат очертаването на хронологическите рамки на изграждането му. Все пак основно в могилния насип и в изхвърлената от иманярите пръст бяха намерени части от снаряжението и въоръжението на погребаният тук тракийски аристократ – фрагменти от железни върхове на копия, нож, нагръдник и над 50 елемента от пластинчата ризница. Откриха се и фрагменти от тракийска керамика и част от алабастрон – малък издължен глинен съд.

Подобни гробни съоръжения са открити на други места в Тракия и се свързват с разцвета на Одриското държавно обединение в края на V и първата половина на IV в. пр. Хр. Проучените неограбени такива гробове, като тези при Дуванлий и Черноземен, Пловдивско и Дълбоки и Шипка, Старозагорско, се отличават с богатството и пищността на гробните дарове.

Откриването на гробницата бе оповестено на 25 април т. г., след което започна кампания по набиране на средства за проучването й, в рамките на която бяха събрани към 26 000. лева. В началото на септември приключи и геофизичното проучване на обекта, което трябваше да установи точното му разположение и входа. Последното голямо дарение направи Фондация „Америка за България“, която преведе на хасковския музей 25 000 лева.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *