Отвлякоха още един кораб край Сомалия

3

О ще един кораб е бил отвлечен близо до бреговете на Сомалия, съобщи днес британска агенция за наблюдение на морската търговия. Това засилва опасенията, че сомалийските пирати отново са активни, почти десетилетие след като предизвикваха хаос в международното корабоплаване, предаде Асошиейтед прес.

Корабът е бил превзет от тежко въоръжени мъже близо до град Ейл край бреговете на Сомалия, съобщиха от британската служба за наблюдение на морската търговия. Тя цитира военните власти като източник на информацията.

Агенцията не предложи подробности за това кои са похитителите, но заяви, че се провежда разследване.

Военноморската мисия на Европейския съюз съобщи, че миналата седмица в близкото Арабско море е бил отвлечен търговски кораб, плаващ под малтийски флаг, който се е преместил в същия район край бреговете на Сомалия. На борда на кораба за насипни товари „Руен“ имало 18 души екипаж, когато е бил отвлечен близо до йеменския остров Сокотра, на около 240 км от Сомалия.

Един от членовете на екипажа е бил евакуиран на кораб на индийските военноморски сили за оказване на медицинска помощ. Подозренията за това отвличане паднаха и върху сомалийските пирати, въпреки че силите на ЕС заявиха, че похитителите и техните искания са неизвестни.

Напоследък се наблюдава рязко увеличение на нападенията срещу търговски кораби в Червено море от страна на подкрепяните от Иран бунтовници хуси от Йемен.

По темата

Източник: vesti.bg